Необходими продукти:
- 3 червени чушки, почистени от семките
- шепа босилек, като листата трябва да са отделени от дръжките
- голямо стръкче мащерка
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 тиквички (по възможност с различни цветове), едро нарязани
- 1 патладжан, нарязан на едри кубчета
- 1 глава червен лук, наситнен
- 4 скилидки чесън, нарязани
- щипка захар
- 1 супена лъжица червен винен оцет
- 2 х 400гр консерви нарязани домати
- 1 супена лъжица екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
- Изпечете червените чушки, след което ги обелете и нарежете на ивици и ги върнете в купата, където сте ги оставили да изстинат и да се задушат. Не изхвърляйте сока, който са пуснали.
- Завържете стръковете босилек и стръка мащерка с кухненска връв и оставете настрана.
- Загрейте фурната на 160 градуса.
- Затоплете зехтина в тенджера, която след това може да преместите във фурната, и запържете тиквичките и патладжаните за 15 минути, докато покафенеят приятно. Може да се наложи да направите това на партиди, като добавите повече зехтин в тигана, ако е необходимо.
- Извадете зеленчуците от съда и ги оставете настрана.
- Добавете още струйка олио, сложете лука и гответе още 15 минути, докато омекне и започне да покафенява.
- Добавете чесъна, поръсете със захар, след това оставете за минута да се карамелизира и полейтес оцета.
- Сготвените зеленчуци разбъркайте заедно със сока от чушките, подправете обилно със сол и черен пипер, залейте се с консервите с домати и оставете всичко да къкри.
- Сложете завързаните билки, покрийте съда и го прехвърлете във фурната за 1 час.
- Махнете капака и оставете още 30 минути, докато всичко се сготви и стане с консистенцията на конфитюр.
- Оставете рататуя да се охлади леко, след което сложете по-голямата част от листата босилек и зехтина. Поръсете с останалия босилек и сервирайте с препечен хляб.