Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Рататуй, но по-така

Класическото френско ястие с по-интересен прочит

20’ Подготовка
120’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 червени чушки, почистени от семките
  • шепа босилек, като листата трябва да са отделени от дръжките
  • голямо стръкче мащерка
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 тиквички (по възможност с различни цветове), едро нарязани
  • 1 патладжан, нарязан на едри кубчета
  • 1 глава червен лук, наситнен
  • 4 скилидки чесън, нарязани
  • щипка захар
  • 1 супена лъжица червен винен оцет
  • 2 х 400гр консерви нарязани домати
  • 1 супена лъжица екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Изпечете червените чушки, след което ги обелете и нарежете на ивици и ги върнете в купата, където сте ги оставили да изстинат и да се задушат. Не изхвърляйте сока, който са пуснали.
  2. Завържете стръковете босилек и стръка мащерка с кухненска връв и оставете настрана.
  3. Загрейте фурната на 160 градуса.
  4. Затоплете зехтина в тенджера, която след това може да преместите във фурната, и запържете тиквичките и патладжаните за 15 минути, докато покафенеят приятно. Може да се наложи да направите това на партиди, като добавите повече зехтин в тигана, ако е необходимо.
  5. Извадете зеленчуците от съда и ги оставете настрана.
  6. Добавете още струйка олио, сложете лука и гответе още 15 минути, докато омекне и започне да покафенява.
  7. Добавете чесъна, поръсете със захар, след това оставете за минута да се карамелизира и полейтес оцета.
  8. Сготвените зеленчуци разбъркайте заедно със сока от чушките, подправете обилно със сол и черен пипер, залейте се с консервите с домати и оставете всичко да къкри.
  9. Сложете завързаните билки, покрийте съда и го прехвърлете във фурната за 1 час.
  10. Махнете капака и оставете още 30 минути, докато всичко се сготви и стане с консистенцията на конфитюр.
  11. Оставете рататуя да се охлади леко, след което сложете по-голямата част от листата босилек и зехтина. Поръсете с останалия босилек и сервирайте с препечен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън мащерка червен лук домати винен оцет бяла захар червени чушки тиквички патладжан босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче