Ароматни и питателни - това са само две от многото определения, които можем да използваме за листата на репичките. Да, листата на тези червени и леко пикантни кореноплодни зеленчукови растения вървят като бонук към неоспоримата хрупкавост на репичките. Зелената им част, показваща се над земята, може да бъде с малки и кръгли листенца, както и с дълги и назбени, в зависимост от сорта им.
Тук често имаме пренебрежително отнощение към зеленолистната част на репичките, която всъщност е доста богата на хранителни вещества. Ако тя е прясна, свежо зелена и непокътната, това е сигурен знак, че червените, хрупкави кореноплодни са събрани съвсем скоро. Тях може да консумирате сурови в салати или варени, като преди това е нужно просто да ги изплакнете добре с вода.
Листата на репичките също не са претенциозни. Вървят добре в комбинация с други зеленолистни, както и самостоятелно, подходящи са дори за песто. Измийте ги внимателно преди употреба, за да премахнете, ако има следи от пръст, след това ги подсушете и готово.
Тези листа може да добавяте към супи, яхнии, къри, кишове, фритати и гювечи, за да добавите цвят и да подобрите хранителните стойности на ястието. Бланширани, сотирани, задушени или приготвени на пара с други зеленчуци - свежите листа на репичките се превръщат лесно в новия герой на кулинарната сцена.
Вкусът им варира от землист и леко пикантен, с нотки на горчивина, която в никакъв случай не е неприятна. Нея може да балансирате, ако към тях или ястието накрая добавите сол и киселина.
Репичките и тяхната зелена част остават най-свежи, когато се съхраняват отделно една от друга, тъй като самите репички ще започнат да губят от своята хрупкавост по-бързо, ако ги оставите заедно. Затова, отделете ги, измийте земните плодове добре и ги приберете в найлонова торбичка в хладилнка. Листата също изплакнете с вода и подсушете в центрофуга за салата. Увийте ги след това в кухненска хартия, сложете ги в найлонов плик и поставете в някое от чекмеджетата на хладилника. Така ще се съхранят свежи до 2-3 дни, затова ги използвайте бързо.
А сега ви предлагаме една интересна рецепта с папуда, за чиито безценни полезни свойства ще ви разкажем скоро. В нея присъстват и листата от репички, като част от общия, но нужен интериор.
Супа от папуда и зеленолистни
Необходими продукти:
- 1 с.л. олио
- 1 ч.ч. лук, нарязан на кубчета
- 1 ч.ч. целина, нарязана на кубчета
- ½ ч.ч. червена или зелена чушка, нарязана на кубчета
- 120 г шунка, нарязана на кубчета
- 4 скилидки чесън, наситнени
- 4 ч.ч. пилешки бульон
- 850 г папуда, сварена
- 1 и ½ ч.ч. листа от репички/спанак, нарязани
- 2 консерви от 400 г домати, нарязани на кубчета
- ½ ч.л. каджунска подправка
- ¼ ч.л. черен пипер
- ¼ ч.л. сух риган
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в голяма тенджера на средна степен. В него добавете лука и целината. Гответе 5 минути, докато лука стане полупрозрачен и целината омекне.
- Прибавете чушката, шунката и чесъна в тигана и продължете да готвите още 2 до 3 минути, като разбърквате често.
- Към тази смес налейте пилешкия бульон,сложете папудата, зеленолистните, доматите, каджунската подправка, черния пипер и ригана.
- Намалете котлона до минимум, покрийте тенджерата и оставете да къкри за около час.
- Посолете, ако има нужда и сервирайте.