Новогодишната трапеза в България е богата палитра от вкусни и ароматни ястия, които събират семейството и приятелите около масата. Един от традиционните деликатеси, с който можем да я разнообразим, е печеният суджук. Нека видим няколко оригинални начина, по които можем да си го приготвим.
Класически печен суджук
Той е любим на повечето от нас заради своята простота и автентичен вкус. За приготвянето му се използва качествен домашен или купешки суджук, който се пече във фурна до златисто-кафяв цвят. Може да бъде сервиран самостоятелно или нарязан на парчета като за мезе. Подходящи напитки са вайс или тъмна бира, както и червените вина.
Печен суджук с мед и горчица
За почитателите на сладко-пикантния вкус, този вариант е истински празник за сетивата. Суджукът се намазва с мед и горчица преди печене, което му придава уникален и изискан вкус. Медът се карамелизира по време на печенето,което води до получаването на хрупкава коричка, докато пък горчицата добавя пикантност и дълбочина на вкуса. По желание може да се добави и барбекю сос за малко по-опушен аромат.
Печен суджук с билки и вино
Тук суджукът се маринова предварително в смес от червено вино, зехтин, розмарин, мащерка и чесън, като се надупчва внимателно на няколко места с неизползвана клечка за зъби. След това се пече бавно във фурната, за да поеме всички аромати и вкусове. Този начин на приготвяне подчертава естествения вкус на суджука и го прави още по-вкусен и привлекателен.