Необходими продукти:
- 6 броя братвурст или друг вид вурстове
- 250 г кисело зеле, наситнено
- 3 големи картофа
- 1 к.ч. бира
- Червен пипер
- Сол
- Черен пипер
- Зехтин
- Краве масло
- 200 г майонеза
- 3 с.л. прясно мляко
- 2 бр. дафинов лист
- 2 скилидки чесън, пресовани
- Кисели краставички, за гарнитура
Начин на приготвяне:
- Картофите се слагат в дълбока тенджера, заливат се със студена вода и се сваряват до омекване. Обелват се и се смачкват на пюре. Добавят се 1 с.л. краве масло, сол на вкус и всичко се разбърква.
- Сипват се 200 г майонеза, пюрето се разбърква и се оставя настрана под капак, за да не изстива.
- В тиган се наливат 1 ч.ч. студена вода, 1 к.ч. бира и течността се оставя на среден огън да заври. Вурстовете се поставят вътре и се чака цялата вода да се изпари напълно, докато не започнат наденичките да се запържват. Поливат се с 1 ч.л. зехтин и малка бучка краве масло. Обръщат се от всички страни до получаване на лека коричка.
- В същото време на друг котлон, в загрят тиган с 1 с.л. зехтин на дъното, се запържва киселото зеле заедно с чесъна, малко черен и червен пипер, слагат се и 2 дафинови листа. Пържи се за около 5 мин. на силен огън.
- В три чинии се нареждат по 2 вурстчета, малко от картофеното пюре и запърженото кисело зеле. Реди се гарнитура от надлъжно разрязани кисели краставички.
- Поднася се с претцели или друг вид хлебчета. Да ви е сладко!