Оризът е един от най-добрите приятели в кухнята на неконсумиращите месо. Различните му видове осигуряват различни текстури и възможност за приготвяне на разнообразни ястия.
В началото някои хора се страхуват да го готвят, тъй като съотношението му с водата не винаги осигурява желаната консистенция на яденето. Ако искате да сварите пухкав ориз за гарнитура, вижте този лесен и безотказно работещ начин, с който да го постигнете. Забравете за точните мерки и мерителни чаши. В този метод ще са ви необходими единствено ориз, вода, тенджера и показалецът ви.
Решите ли да се хвърлите в дълбокото и да се опитате да приготвите ризото, задължително прочетете предварително какво трябва да направите стъпка по стъпка. Кремообразната му текстура зависи от няколко неща, с които ви съветваме да се запознаете, особено ако сте новак в кухнята.
А сега нека видим кои са нашите три любими вегетариански рецепти с ориз.
Ориз с гъби
Класика, но малко по-така. За тази рецепта ще ви трябва не какъв да е ориз, а басмати. Той ще направи ястието по-въздушно. Ще са ви необходими още розмарин, печурки, домати и... останалото вижте в рецептата.
Безмесна джамбалая
Това ястие, с влияние от няколко места по света, включително Испания, Африка и Америка, е повече от вкусно. В неговата версия без месо продукти не липсват, като сред тях са чушките, лука, селърито и боба.
Ризото с домати и крема сирене
За ризото е най-важен видът ориз, който да използвате, затова се сдобийте с арборио. В тази рецепта ще получим допълнителна кремообразност от крема сиренето, а незаменимия аромат на Италиа - от пресни босилек.