Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на много ситно
- 1 голяма скилидка чесън, смачкана
- 175 г ориз арборио
- 400 г консерва с домати на кубчета
- 600 мл горещ зеленчуков бульон
- 30 г пармезан
- 30 г крема сирене
- ½ малка връзка босилек, нарязан
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в тенджера с дебело дъно. Добавете лука заедно с щипка сол и запържете за 10 мин. Трябва да омекне и да стане прозрачен. Сложете към него чесъна и го запържете за мунита. След него - ориза. Разбъркайте го в мазнината за около 2 мин.
- Сипете доматите и оставете ястието да къкри. Добавете половината бульон, варете и разбърквайте, докато оризът го абсорбира. Останалия бульон наливайте черпак по черпак и гответе до готовност, като отново разбърквайте от време на време.
- Поръсете пармезана, сложете крема сиренето и босилека, след което подправете на вкус със сол и черен пипер.
- Разпределете в подходящи чинии и сервирайте.
Как да приготвите перфектно ризото стъпка по стъпка, може да видите в текста: