Има ли нещо по-разкошно от пълна чиния с кремообразно ризото?
Традиционното италианско ястие се приготвя със специален ориз, носещ името Арборио, който се съчетава прекрасно с месо и различни видове зеленчуци.
Правилно приготвеното ризото ще стои на купчинка в чинията, която не трябва да е нито прекалено лепкава, нито прекалено течна. Може да звучи трудно за осъществяване, но всъщност не е така, ако следвате няколко прости правила.
Една от базовите рецепти за ризото включва арборио, масло, сотиран лук шалот, сухо бяло вино или вермут, пилешки или зеленчуков бульон, пармезан и пресен магданоз. Като за начало тези продукти ще са ви напълно достатъчни.
Имайте предвид, че ризотото отнема време и изисква вниманието ви, за да се получи добре. За повече от 20 мин. от вас ще се изисква само едно - да добавяте от горещия бульон с черпак към ориза, като разбърквате често и готвите на умерен огън, като така ще позволите на ориза да абсорбира по-лесно течността. Тази техника помога на нишестето в него да се освободи, което всъщност е причината ястието да добие добре познатата кремообразна структура.
Възможно е да сте забелязали, че поръчвайки си ризото в ресторант, то рядко идва такова, каквото трябва да бъде. Истината се крие зад метода на готвене, който в професионалната кухня, където всички процеси трябва да се случват много по-бързо, той е трудоемък и отнема доста време. Да бъде приготвено ризотото предварително също не е опция, тъй като зрънцата ще слепнат. Ето защо много малко ресторанти правят наистина това ястие с високо качество, като вместо това използват други методи, за да се доближат до оригиналната му визия и вкус.
Може ли да замените ориза арборио с друг вид
Арборио се използва традиционно за приготвяне на ризото и вече не е никак трудно да го откриете в търговската мрежа. Негови заместители могат да бъдат други два италиански сорта ориз Arborio са carnaroli и Vialone Nano.
Видовете ориз, които със сигурност трябва да избягвате обаче са дългозърнестите жасмин и басмати. Те няма да станат кремообразни при готвене.
Няколко съвета и трикове за наистина вкусно ризото
- Времето е от ключово значение за приготвяне на перфектното ризото: Когато добавите бульон или вино към ориза, не забравяйте да изчакате, докато абсорбира почти напълно течността, преди да сипете следващ черпак от бульона. Ако нямате достатъчно търпение, за финал ще получите пухкав ориз отвън и недосготвен отвътре.
- Разбърквайте, но не непрекъснато: Въпреки че в много рецепти ще срещнете съвета да не спирате да бъркате, ние ви препоръчваме да не го правите, тъй като това действие е възможно да промени текстурата на ориза, правейки го лепкав. По-правилно е, след като добавите черпак от горещия бульон, да разбърквате от време на време, като така хем ще предпазите ориза от залепване, хем ще му помогнете да абсорбира течността равномерно.
- Заменете бульона с вода: Преминете към тази стъпка само в краен случай, когато бульонът ви свърши. Не променяйте метода на готвене.
Как се сервира ризото
Трябва да се поднесе топло, независимо дали изберете да го сервирате в плоска или по-дълбока чиния. Ризотото е също толкова вкусно както като самостоятелно ястие, така и като гарнитура към меса и риба.
След като усъвършенствате техниката си за приготвяне на ризото, не се страхувайте да експериментирате с други по-сложни рецепти, включващи зеленчуци, пилешко и морски дарове.
Необходими продукти:
- Около 1 л. горещ пилешки или зеленчуков бульон
- 1 с.л. зехтин
- 3 с.л. масло
- 1 средно голяма глава шалот, нарязана на ситно
- 1 и ½ ч.л. арборио
- ½ ч.ч. сух вермут или бяло вино
- ¼ ч.ч. настърган пармезан
- 1 с.л. пресен магданоз, наситнен
- Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете на котлона бульона в подходящ съд. Загрейте го, след което намалете температурата, така че да я поддържате висока, но без да ври.
- В голяма тенджера, за предпочитане с дебело дъно, загрейте олиото и 1 с.л. масло на среден огън. Когато се разтопи, добавете нарязания шалот и го запържете, докато стане прозрачен.
- Сипете ориза при лука и го разбъркайте енергично с дървена лъжица, така че зърната да се покрият с разтопеното масло и олиото. Запържете го за около минута. Трябва да усетите ядков аромат и да видите, че оризът покафенява.
- Сложете виното, като разбърквате от време на време до пълното му абсорбиране.
- Добавете черпак горещ бульон към ориза и повторете метода с разбъркването. Когато бъде попит почти изцяло от ориза, тогава прибавете още течност.
- Продължете с това действие около 20 мин., или докато забележите, че зърната омекват, но са алденте, т.е. все още са цели, но не са се разварили.
- Накрая разбъркайте в ориза останалите две супени лъжици масло, както пармезана и магданоза. Подправете с черен пипер и сол на вкус.
- Поднесете ризотото топло.