Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три невероятно вкусни мусаки от традиционната ни кухня

За които може би не знаете


В националната ни кухня присъстват разнообразни видове мусаки, които се различават от добре познатата с картофи, кайма и заливка. Тук сме събрали три от тях без месо, за да покажем разнообразието на българските традиционни ястия, в които то не участва. 

Тези мусаки се приготвят изключително лесно

Мусака от патладжани и домати

(Характерна за региона на Сливен)

Необходими продукти:

  • 750 г кромид лук
  • 750 г патладжани
  • 750 г пресни домати
  • 150 мл олио
  • 60 г брашно
  • ½ връзка магданоз
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарязаният на ситно лук се задушава в част от мазнината с малко вода.
  2. Патладжаните се режат на филийки, посоляват се и се оставят настрани за 20 мин., за да излезе горчивият им сок. Когато това стане, измиват се, овалват се в брашното и се запържват леко.
  3. Доматите се обелват и се нарязват на шайби.
  4. В тавата се нареждат на последователни слоеве лука, патладжаните и доматите, като се поръсват с наразания магданоз. Завършва се с ред от патладжаните.
  5. Мусаката се залива с останалата мазнина и се пече на средно силна фурна до готовност.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Мусака от карфиол и картофи

(Характерна за района на Пловдив)

Необходими продукти:

  • 400 г карфиол (средно голяма глава)
  • 800 г картофи
  • 100 г масло
  • 400 мл прясно мляко
  • 3 бр. яйца
  • ½ връзка магданоз
  • Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Карфиолът се сварява до полуомекване в подсолена вода и се накъсва на дребни розички.
  2. Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Посоляват се.
  3. Нареждат се на редове, като между всеки се поръсва със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Отгоре се добавя нарязаното на парченца масло, а накрая мусаката се залива със смес от разбитите яйца и прясното мляко.
  4. Пече се на силна фурна до готовност.

Мусака от кисело зеле и ориз

(Характерна за района на Плевен)

Необходими продукти:

  • 1 кг кисело зеле
  • 100 мл олио
  • 100 г ориз
  • 100 г кашкавал
  • 200 мл прясно мляко
  • 3 бр. яйца
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Магданоз, черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете зелето на ситно и го задушете в мазнината, докато омекне. Сипете червения пипер и разбъркайте.
  2. Оризът сварете в подсолена вода, отцедете го и го смесете с настъргания кашкавал, ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус.
  3. В намазнена предварително тавичка се слага ½ от зелето. Върху него се разстила оризът, а отгоре - останалото зеле.
  4. Ястието се залива с разбитите с мляко яйца и се пече в силно загрята фурна до зачервяване.

Дайте оценка:

Тагове: олио домати патладжан кашкавал ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче