В националната ни кухня присъстват разнообразни видове мусаки, които се различават от добре познатата с картофи, кайма и заливка. Тук сме събрали три от тях без месо, за да покажем разнообразието на българските традиционни ястия, в които то не участва.
Тези мусаки се приготвят изключително лесно
Мусака от патладжани и домати
(Характерна за региона на Сливен)
Необходими продукти:
- 750 г кромид лук
- 750 г патладжани
- 750 г пресни домати
- 150 мл олио
- 60 г брашно
- ½ връзка магданоз
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарязаният на ситно лук се задушава в част от мазнината с малко вода.
- Патладжаните се режат на филийки, посоляват се и се оставят настрани за 20 мин., за да излезе горчивият им сок. Когато това стане, измиват се, овалват се в брашното и се запържват леко.
- Доматите се обелват и се нарязват на шайби.
- В тавата се нареждат на последователни слоеве лука, патладжаните и доматите, като се поръсват с наразания магданоз. Завършва се с ред от патладжаните.
- Мусаката се залива с останалата мазнина и се пече на средно силна фурна до готовност.
Мусака от карфиол и картофи
(Характерна за района на Пловдив)
Необходими продукти:
- 400 г карфиол (средно голяма глава)
- 800 г картофи
- 100 г масло
- 400 мл прясно мляко
- 3 бр. яйца
- ½ връзка магданоз
- Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Карфиолът се сварява до полуомекване в подсолена вода и се накъсва на дребни розички.
- Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Посоляват се.
- Нареждат се на редове, като между всеки се поръсва със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Отгоре се добавя нарязаното на парченца масло, а накрая мусаката се залива със смес от разбитите яйца и прясното мляко.
- Пече се на силна фурна до готовност.
Мусака от кисело зеле и ориз
(Характерна за района на Плевен)
Необходими продукти:
- 1 кг кисело зеле
- 100 мл олио
- 100 г ориз
- 100 г кашкавал
- 200 мл прясно мляко
- 3 бр. яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- Магданоз, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете зелето на ситно и го задушете в мазнината, докато омекне. Сипете червения пипер и разбъркайте.
- Оризът сварете в подсолена вода, отцедете го и го смесете с настъргания кашкавал, ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус.
- В намазнена предварително тавичка се слага ½ от зелето. Върху него се разстила оризът, а отгоре - останалото зеле.
- Ястието се залива с разбитите с мляко яйца и се пече в силно загрята фурна до зачервяване.