Може би брашното е един от най-старите продукти, които човекът се научава да произвежда. Благодарение на него всеки ден се наслаждаваме на голямо разнообразие от хляб и печива.
Не е тайна, че в последните години наблюдаваме значително влошаване на качеството на пшеницата, заради което производителите влагат в брашното различни подобрители. То губи от ценните си качества и дори може да стане вредно за организма.
Различните хранителни непоносимости, особено тези към глутен, зачестяват все повече и ето защо много хора прибягват към алтернативи на бялото брашно, които за щастие са доста.
Оказва се, че брашно може да се направи от почти всичко и в същото време в него да се запазят полезните вещества на растението или плода, от което е приготвено. Дали е от бадеми или конопено семе, то ще достави на тялото всички необходими за правилната му функция минерали и витамини, както ако ядките и семената се консумират в сурово състояние.
Нека видим някои от най-полезните алтернативи на обикновеното брашно и да разберем как можете да ги приложите в кухнята.
Брашно от тиквени семки от Market.dir.bg
Тиквените семки стабилизират нервната система, пречистват съдовете, подобряват паметта и помагат за качване на маса при отслабване. Брашното, приготвено от тях, е богато на аминокиселини, фосфор, желязо, цинк, растителни протеини, фибри, фолиева киселина и витамини от групите А, В, С и др. В кулинарията то е чудесен сгъстител. Може да се използва за панировки, а палачинките и различните видове печива с него придобиват невероятен вкус.
Брашно от рожков от Market.dir.bg
Добавянето на рожков към вашата диета може да предложи няколко ползи за здравето. Въпреки че е с много високо съдържание на захари, той притежава доста хранителни вещества като фосфор, калций, магнезий, желязо и селен - все елементи, които стимулират и подхранват тялото.
Освен това захарите му, съчетани с оригиналния вкус, го правят идеален заместител на шоколада. Какво означава това? Когато го консумирате, лесно ще задоволите апетита си за захар. Освен това рожковът може да бъде първокласна съставка във веганската кухня, в рецептите на тези с непоносимост към лактозата, но и в живота на онези, които са алергични към шоколад.
И накрая, рожковът не съдържа кофеин и е богат на фибри.
Брашно от конопено семе от Market.dir.bg
В миналото конопът се е отглеждал масово, тъй като има здрави влакна, които се използвали основно за направата на дрехи и въжета. Народното му название е гръсти. Предполага се, че тази растителна култура е сред най-старите в света и една от първите, облагородени от човека още по времето на неолита. Постепенно конопът се разпространява в целия свят, ставайки една от най-развитите селскостопански култури на планетата.
Освен че могат да се консумират сурови, конопените семена се използват и в голям брой хранителни продукти като конопено мляко, брашно, масло, протеин и дори тофу. Те се считат за най-хранителни, тъй като имат високо съдържание на протеин и всички незаменими аминокиселини.
Впечатляващото тук е, че само с две супени лъжици конопено семе на ден се набавят една трета от необходимите дневни нужди на човек от това хранително вещество. Ето защо те са силно препоръчителни за активно спортуващите, веганите и вегитарианците, както и за онези, спазващи диети, които дават приоритет на протеините и здравословните мазнини пред въглехидратите.
Брашно от коприва от Market.dir.bg
Копривата е нискокалорична, но е пълна с флавоноиди, полизахариди, танини, минералните соли калий, калций, желязо и магнезий, както и с витамините А, С, D и К. Според билкари тя проявява силно действието си под формата на чай, действайки благоприятно на възпалителни процеси, проблеми с храносмилането и др. От листата се прави масло, което обаче се използва единствено и само за козметични и медицински цели.
Брашното от коприва се приготвя отново от листата на растението. То е подходяща добавка към зелени смутита, супи, дресинги, сосове и печива.
Ябълково брашно от Market.dir.bg
То се приготвя от изсушени и ситно смлени ябълкови резенчета, чиито пектин и витамини се запазват и след тази обработка. Брашното има типичния за сушената ябълка кафяв цвят и притежава сладко-кисел вкус. Може да се смесва с други брашна или да се използва самостоятелно в рецепти за хлябове, десерти и сладкиши, да се слага в смутита, шейкове, чайове и други здравословни напитки.
Шипково брашно от Market.dir.bg
Шипките имат изключително благоприятен ефект върху цялото тяло. Те са богати на витамини, минерали и микроелементи. В плодовете на растението има 50 пъти повече витамин С, в сравнение с който и да било цитрусов плод.
Някои от ползите, които шипковото брашно носи на организма са:
- Действа противовъзпалително
- Повишава имунитета
- Има антибактериално действие
- Има силно диуретично действие
Брашното се приготвя от сушените плодове, като процесът е доста бавен, тъй като не се случва насилствено. Така всички ценни качества на шипките се запазват.
Може да използвате шипковото брашно в най-разнообразни рецепти, като такива за печива и студени и топли напитки. Чудесно е в крекери и бисквити.
Стъклен съд за съхранение на брашно от Market.dir.bg
За да запази едно брашно по-дълго качествата си, то трябва да се съхранява в добре затворен съд и далеч от пряка слънчева светлина.
Стъклото, като материал, е сред най-добрите избори, ако търсите по-надеждна алтернатива на обикновените пластмасови кутии за съхранение. Освен че винаги ще знаете с какво количество разполагате, стъклото по никакъв начин няма да навреди на брашното.
Кокосово брашно от Market.dir.bg
Брашното от кокос се използва в много кето рецепти, тъй като успешно замества традиционното бяло брашно. С него могат да се направят всички сладкиши и други рецепти, които по принцип се приготвят с обикновеното брашно.
Кокосовото съдържа калий, фосфор и желязо, както и витамини от група В. Ето защо то е полезно за костите, зъбите, мозъка, сърцето и бъбреците.
Това брашно има антигъбично действие, лекува хронични инфекции и се отразява положително върху здравето на кожата. За разлика от другите видове то няма зърнен произход и не съдържа глутен. Освен това регулира нивата на холестерола, както и тези на кръвната захар поради липсата на захари и вредни видове мазнини.
Кокосовото брашно има широко приложение. Използвайте го за направата на тесто за пица, хляб, понички и различни видове кексове.
Брашно от елда от Market.dir.bg
Тази култура стана популярна като здравословна храна заради високото си съдържание на антиоксиданти и минерали. Тъй като няма глутен, тя е подходяща за хора, които имат непоносимост към него и тези, спазващи специални безглутенови диети.
Елдата е добър източник на фибри, протеини, магнезий, желязо, мед и фосфор. Брашното, приготвено от нея, може да намали кръвната захар и да повлияе благоприятно при възпалителни процеси и проблеми с червата. То има наситен ядков вкус, затова е подходящо в рецепти за хляб, палачинки, мъфини и др.
За да постигнете добри резултати, използвайте брашното от елда в комбинация с други брашна.
Бадемово брашно от Market.dir.bg
Със своите хранителни качества бадемовото брашно също е много полезно за здравето. Пълно е с витамини и растителни протеини и е с ниско съдържание на въглехидрати. Подобрява функцията на мозъка, помага в борбата срещу наднорменото тегло и действа благоприятно на сърдечно-съдовата система. Също и като кокосовото брашно, бадемовото е напълно безглутеново.
Ако сте алергични към различни видове ядки или сте с чувствителен стомах, заложете на бадемовото брашно, защото то не съдържа люспи. С него повишавате цялостния си тонус и ще станете по-енергични.
Използва се най-често за правене на тесто за палачинки, различни застройки и заливки, кексове, сладкиши, хляб за брускети, тесто за пици, както и за "спойка" при направата на кюфтета от различни видове зеленчуци.
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.