Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ще навреди ли на здравето ни, ако пием развалено червено вино

Нека видим


Консумацията на негодно за пиене червено вино може да бъде неприятно изживяване, но в повечето случаи не представлява сериозен риск за здравето. Когато виното се развали, то губи своите вкусови качества и аромати, но рядко става опасно. Основният процес, който води до влошаването му, е окислението - взаимодействие с кислорода, което променя структурата на напитката. Това обаче не означава, че виното съдържа токсични вещества, които биха могли да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Един от най-честите признаци, че червеното вино е загубило качествата си, е силно изразената киселинност и аромат на оцет. Това се дължи на действието на оцетнокиселите бактерии, които превръщат алкохола в оцетна киселина. Въпреки че този процес прави напитката неприятна за консумация, той не я прави опасна. Дори и в по-напреднал стадий на вкисване, виното не съдържа патогенни микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне.

По-рядко срещан, но по-сериозен проблем може да бъде замърсяването на виното с плесени. Ако бутилката е била неправилно съхранявана или корковата тапа е повредена, е възможно да се развият нежелани гъбични образувания. Някои видове плесени могат да отделят микотоксини - вещества, които в по-големи количества биха били вредни за организма. В такива случаи виното има силно неприятна миризма, напомняща на мокър картон или мухъл, което е категоричен знак, че не трябва да се пие.

Снимка: iStock by Getty Images

Дългосрочната консумация на вино, което е изгубило качествата си, не носи пряка заплаха, но може да повлияе негативно на храносмилателната система. Възможно е вкиснатата напитка да раздразни стомаха и да предизвика дискомфорт, особено при хора с чувствителен стомах или гастрит. Освен това разваленото вино губи антиоксидантните си свойства, които иначе могат да имат положителен ефект върху здравето.

В крайна сметка, пиенето на негодно за консумация червено вино не е препоръчително, не толкова заради риска за здравето, а поради неприятния вкус и загубата на ценните му качества. Най-добре е виното да се съхранява правилно, за да се избегне неговото разваляне. Ако все пак установите, че бутилката е вкисната или с неестествен аромат, по-разумно е да я използвате за готвене или просто да я изхвърлите.

Купете чаши и кани

Отличен подарък за ценители, както и красив акцент към трапезата

*Статията е с информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Дайте оценка:

Тагове: червено вино

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче