Консумацията на негодно за пиене червено вино може да бъде неприятно изживяване, но в повечето случаи не представлява сериозен риск за здравето. Когато виното се развали, то губи своите вкусови качества и аромати, но рядко става опасно. Основният процес, който води до влошаването му, е окислението - взаимодействие с кислорода, което променя структурата на напитката. Това обаче не означава, че виното съдържа токсични вещества, които биха могли да предизвикат сериозни здравословни проблеми.
Един от най-честите признаци, че червеното вино е загубило качествата си, е силно изразената киселинност и аромат на оцет. Това се дължи на действието на оцетнокиселите бактерии, които превръщат алкохола в оцетна киселина. Въпреки че този процес прави напитката неприятна за консумация, той не я прави опасна. Дори и в по-напреднал стадий на вкисване, виното не съдържа патогенни микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне.
По-рядко срещан, но по-сериозен проблем може да бъде замърсяването на виното с плесени. Ако бутилката е била неправилно съхранявана или корковата тапа е повредена, е възможно да се развият нежелани гъбични образувания. Някои видове плесени могат да отделят микотоксини - вещества, които в по-големи количества биха били вредни за организма. В такива случаи виното има силно неприятна миризма, напомняща на мокър картон или мухъл, което е категоричен знак, че не трябва да се пие.
Дългосрочната консумация на вино, което е изгубило качествата си, не носи пряка заплаха, но може да повлияе негативно на храносмилателната система. Възможно е вкиснатата напитка да раздразни стомаха и да предизвика дискомфорт, особено при хора с чувствителен стомах или гастрит. Освен това разваленото вино губи антиоксидантните си свойства, които иначе могат да имат положителен ефект върху здравето.
В крайна сметка, пиенето на негодно за консумация червено вино не е препоръчително, не толкова заради риска за здравето, а поради неприятния вкус и загубата на ценните му качества. Най-добре е виното да се съхранява правилно, за да се избегне неговото разваляне. Ако все пак установите, че бутилката е вкисната или с неестествен аромат, по-разумно е да я използвате за готвене или просто да я изхвърлите.
*Статията е с информативен характер и не замества консултацията със специалист.