Руло "Стефани" е едно от онези ястия, които неизменно присъстват на семейните трапези, особено при по-специални поводи. Макар често да се възприема като традиционно българско, то всъщност има интересна история и международни корени.
Смята се, че произходът му е свързан с френската кухня, а някои кулинарни изследователи правят препратка към унгарската гастрономия. Независимо от това откъде идва първоначалната идея, рулото с плънка от варени яйца, кисели краставички и моркови се е утвърдило като любимо ястие в много български домове. Вкусно, засищащо и атрактивно поднесено, то носи онзи уютен, носталгичен вкус, който свързваме с домашно приготвената храна.
Името му често предизвиква любопитство, защото няма категорични доказателства коя точно е Стефани и защо рулото носи нейното име. Една от версиите е, че ястието е кръстено на белгийската принцеса Стефания, която е била омъжена за австро-унгарския престолонаследник Рудолф. Друга хипотеза е, че то произлиза от традиционното френско pâté en croûte - месно руло в тестена кора, което с времето е претърпяло различни вариации. Каквато и да е истината, ясно е, че рецептата е претърпяла адаптации, докато стигне до своя добре познат днес вид. В България тя става особено популярна през втората половина на XX век и често се приготвя за празнични трапези.
Тайната на доброто руло "Стефани" се крие в правилния баланс между месото и плънката. Традиционно се използва смес от свинска и телешка кайма, овкусена с подправки, които подчертават вкуса ѝ, но не я доминират. Вътрешността трябва да е богата, но не прекалено влажна, за да запази рулото стабилната си форма при печене.
Класическият вариант включва варени яйца, кисели краставички и моркови, които не само придават контраст в текстурата, но и допълват ястието с допълнителни вкусове. Разбира се, съществуват и множество вариации - някои добавят бекон, сирене или дори гъби, което прави рулото още по-интересно.
Освен вкусовите си качества руло "Стефани" има и важна естетическа роля на трапезата. При разрез се разкрива цветната плънка, което го прави атрактивно за сервиране. Неслучайно е сред предпочитаните ястия за семейни събирания - хем изглежда впечатляващо, хем се приготвя сравнително лесно. В някои домове е традиция да се поднася със сос, например доматен или млечно-чеснов, които подчертават вкусовете му и добавят сочност. Често се сервира и с картофено пюре или свежа салата, за да се балансира тежестта на месото.
Интересен е фактът, че в различните региони на България има специфични начини на приготвяне. В някои райони каймата се смесва с накиснат хляб, за да стане по-пухкава, докато в други се добавят повече подправки за по-наситен вкус. Има семейства, които предпочитат да го изпекат с лека коричка от галета, а други го завиват в бекон за допълнителен аромат. Въпреки тези разлики, основната идея остава същата - ястието трябва да бъде вкусно, сочно и красиво поднесено.
Руло "Стефани" е пример за това как едно класическо ястие може да се превърне в нещо повече от просто храна - то носи усещане за уют, семейни традиции и кулинарно майсторство. Макар историята му да е обвита в мистерия, едно е сигурно - това е рецепта, която продължава да се предава от поколение на поколение и винаги намира място на трапезата, когато искаме да зарадваме близките си с нещо домашно и вкусно.
А сега нека видим рецептата.
Необходими продукти:
- 500 г кайма смес от свинско и телешко
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 яйце
- 2 с.л. галета
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. кимион
- 1 ч.л. сух риган или чубрица
- 1 с.л. горчица (по желание)
- 3 варени яйца
- 1 морков, сварен и нарязан на ивици
- 2-3 кисели краставички, нарязани на ленти
За намазване:
- 1 яйце, разбито
- 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете каймата с нарязания лук, чесъна, яйцето, галетата, солта и подправките. Омесете добре, за да се получи хомогенна смес. Ако каймата е твърде лепкава, добавете още малко галета.
- Върху лист хартия за печене или фолио разстелете каймата на правоъгълник с дебелина около 1 см. В средата подредете варените яйца, моркова и киселите краставички.
- С помощта на хартията внимателно завийте каймата около плънката, оформяйки стегнато руло. Запечатайте добре краищата, за да не се разпадне при печене.
- Поставете рулото в намаслена тава със завитата част надолу. Намажете го с разбитото яйце и леко полейте с олио. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45-50 минути, докато придобие златиста коричка.
- Извадете рулото от фурната и го оставете да почине 10 минути преди рязане. Сервирайте го нарязано на филийки с гарнитура по избор - картофено пюре, свежа салата или задушени зеленчуци.