Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пуерториканската Джулия Чайлд и мисията на живота ѝ

Историята на Джована Хейке носи надежда на хиляди жени

От Маргарита Капитанска Маргарита Капитанска

Джована Хейке е една от най-важните фигури в пуерториканската кухня. Тя преминава 60-е си години, висока е едва 150 см, а външният ѝ вид е далеч от този на супермодел, въпреки че харизмата ѝ трудно може да бъде подмината.

Личността ѝ се отличава и с друго - Джована е първата жена в страната, работеща в професионална кухня, чиято професия в някакъв момент е била отреждана само на мъжете - "Те не мислеха, че ще успея, но успях", казва през смях тя.

Това наистина е така и доказателствата за нейния зашеметяващ път в кулинарното изкуство не са никак малко.

Джована Хейке е известна с това, че често е сравнявана с американската легенда Джулия Чайлд. Дори си печели прозвището Пуерториканската Джулия Чайлд заради работата си с известни ресторанти и телевизионни предавания, продължила повече от две десетилетия. Дребната кулинарка постига много повече от който и да е друг готвач на този остров в Карибско море.

Изброените успехи досега сякаш остават в сянка, тъй като Хейке често се сблъсква със суровата действителност. През цялата си кариера, безспорно овенчана с успех, тя многократно се опитва да вземе заем за собствен ресторант. Въпреки че има невероятна финансова история и впечатляващи постижения в кулинарната област, парите всеки път ѝ биват отказани. Един от банкерите дори стига толкова далеч, обяснявайки ѝ как мъжете рестрорантьори имат по-голяма нужда от финансиране, отколкото жените в този бизнес.

Когато Хейке започва кариерата си преди 40 години като нискоквалифициран готвач в голям хотел, за жените се е смятало, че мястото им е далеч от тази силно доминираща мъжка среда. Представителките на нежния пол са можели единствено да се изявят най-много в приготвянето на заготовките, но не и да се изявят в главната роля на готвачи. Стереотипите обаче се разчупват, когато Джована се явява на сцената.

През 80-е години е напълно прието готвачите да имат снизходително и дори вулгарно отношение към жените в кухнята. Освен това те често си приписват заслуги за рецепти, разработени от жени. Хейке признава, че тази борба е била изключително трудна. Тя обаче не спира да се бори, опитвайки се бързо да се отърси от острите забележки на своите колеги готвачи, които всячески се опитват да я накарат да напусне.

Снимка: Unsplash

Въпреки предизвикателствата, на които е подложена, след няколко години Джована вече управлява голям ресторант и неговата кухня, превръщайки се в първата жена на такава позиция в Пуерто Рико.

Нейната храна се откроява. Докато повечето островни ресторанти се фокусират върху приготвянето на класическа европейска кухня, сякаш да докажат, че имат място в тези среди, Хейке прославя пуерториканските ястия.

"Просто исках хората да забележат, че този остров е уникален. Храната ни е уникална. Не бива да ни слагат под общ знаменател с другите латиноамерикански страни", казва тя.

Джована се гордее с изобилието от храна на Пуерто Рико и обича да го показва. Като млад готвач тя прави сос Беарнез с тръпчив сок от лайм и опушен ром и превръща други класически рецепти в истински триумф за сетивата.

Четиридесет години по-късно тя продължава да иска пуерториканската кухня да бъде призната на най-високо ниво. И въпреки иновативните ястия на Хейке, не те я поставят на кулинарната карта на света и не те я правят известна.

Когато се омъжва и ражда, тя напуска изтощителната работа на готвач. Вместо това се превръща в телевизионна личност, чиито съвети за храната започват да имат огромно влияние. Тя е сценарист и водещ на предаванията La Cocina de Giovanna ("Кухнята на Джована", бел. ред.), En Casa con Giovanna ("В къщата на Джована", бел. ред.) и други, които се излъчват пет дни в седмицата. Тя прекарва почти 20 години в ролята на учител от малкия екран, обучавайки пуерториканците да готвят, като ги насърчава да купуват местни продукти и да избягват консервирани и преработени храни.

"Исках да накарам едно поколение да се вълнува от храната. Исках хората да знаят колко е ценен дарът на съставките", обяснява Джована.

Тактиката и проработва, тъй като много от младите готвачи в Пуерто Рико признават, че именно тя е разпалила любовта им към кулинарията.

Не бива обаче да пропускаме и друг неин успех - докато се грижи за семейството си и прави кулинарното си предаване, Хейке написва 19 готварски книги, в които споделя безценните си знания. И все пак тя сякаш остава недооценена в собствената си страна, където вече 40 години посвещава живота си на една кауза - да научи местното население, че храната на Пуерто Рико е също толкова вкусна, колкото в други страни по света.

Снимка: Unsplash

"Аз съм жена. Полът не трябва да има значение, но все още трябва да се борим за своето място, защото в Пуерто Рико е все така трудно, когато си от представителнките на нежния пол. Банките се управляват от мъже, които финансират други мъже. Те не дават пари на заем на жени, така че не получаваме същите възможности като тях. Ние не получаваме и същото внимание от пресата, но ще променим това", заявява Хейке.

За нея най-важното в момента е, че на острова има много жени готвачи, които приготвят храна със сърцето си и се радва, че най-накрая те имат сцена, на която да блеснат. Сцена, която нямаше да съществува без Джована. Но тя не се интересува от похвалите, а от промяната. Най-голямото ѝ желание днес е с жените в ресторантьорския бизнес да се отнасят така, както с мъжете.

Дайте оценка:

Тагове: банани

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче