Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Прошуто е мелоне: Неочаквано добра комбинация

Италианският ордьовър е с хилядолетна история

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
3’ Подготовка
5’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Прошуто е мелоне (prosciutto e melone) е просто, но възхитително ястие, което демонстрира съвършенството на италианската кухня. Състои се от тънко нарязани резени прошуто, в които се увиват парчета зрял, сладък пъпеш. Комбинацията от солено и сладко създава симфония от вкусове, която е изненадващо приятна. Обикновено се сервира като предястие или ордьовър за летни вечеринки на открито или като свежо допълнение към по-тежка храна.

Снимка: iStock by Getty Images

Смята се, че специалитетът е произлязъл от областта, в която се намира сегашния регион Емилия-Романя, чиято административна столица е град Болоня. Освен много вкусен, той е характерен с това, че се прави без никакво готвене и само с 2-3 най-обикновени съставки.

Какво ще ви е необходимо:

  • Добре узрял пъпеш
  • Прошуто, на тънки резени
  • Балсамов оцет или мед
  • Пресен босилек, за украса

Как се прави:

  1. Обелете кората на пъпеша и му махнете семките.
  2. Нарежете го на малки хапки и ги увийте с по 1-2 парчета от прошутото.
  3. Подредете парченцата в плоска чиния, полейте всяко с няколко капки мед или балсамов оцет.
  4. Украсете с листа от пресен босилек или друга свежа зелена подправка.

Как се сервира:

  • Прошуто е мелоне се поднася със свежи летни коктейли, като Лимончело шприц. Върви си много добре и с бели вина от рода на совиньон блан или просеко. Розето също е подхоящо.
  • Не е лоша идея преди сервиране да оставите хапките за час-два в хладилника, но задължително ги извадете 15 мин. преди да ги сложите на масата.

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино мед босилек балсамов оцет прошуто пъпеш

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче