Прошуто е мелоне (prosciutto e melone) е просто, но възхитително ястие, което демонстрира съвършенството на италианската кухня. Състои се от тънко нарязани резени прошуто, в които се увиват парчета зрял, сладък пъпеш. Комбинацията от солено и сладко създава симфония от вкусове, която е изненадващо приятна. Обикновено се сервира като предястие или ордьовър за летни вечеринки на открито или като свежо допълнение към по-тежка храна.
Смята се, че специалитетът е произлязъл от областта, в която се намира сегашния регион Емилия-Романя, чиято административна столица е град Болоня. Освен много вкусен, той е характерен с това, че се прави без никакво готвене и само с 2-3 най-обикновени съставки.
Какво ще ви е необходимо:
- Добре узрял пъпеш
- Прошуто, на тънки резени
- Балсамов оцет или мед
- Пресен босилек, за украса
Как се прави:
- Обелете кората на пъпеша и му махнете семките.
- Нарежете го на малки хапки и ги увийте с по 1-2 парчета от прошутото.
- Подредете парченцата в плоска чиния, полейте всяко с няколко капки мед или балсамов оцет.
- Украсете с листа от пресен босилек или друга свежа зелена подправка.
Как се сервира:
- Прошуто е мелоне се поднася със свежи летни коктейли, като Лимончело шприц. Върви си много добре и с бели вина от рода на совиньон блан или просеко. Розето също е подхоящо.
- Не е лоша идея преди сервиране да оставите хапките за час-два в хладилника, но задължително ги извадете 15 мин. преди да ги сложите на масата.