Леките предястия, които могат да се похапват с ръце, са идеални за събирания на двора, тъй като са лесни за консумация и не изискват използването на прибори или чинии. Нека разгледаме няколко вкусни идеи за хапки, с които да посрещнем гостите на по чашка за добре дошли. Приготовлението е пипкаво и отнема време, но резултатът е много ефектен и показва внимание и отношение.
Хапки с прошуто и моцарела: Комбинирайте тънко нарязани резени прошуто с малки парчета прясна моцарела за класическа комбинация в италиански стил. Увийте ги плътно в листо босилек и ги забодете с клечка за зъби.
Скариди с авокадо: Тук се използват белени бланширани и запържени скариди, които се сервират върху резени авокадо и се поръсват с пресен кориандър. Забождат се с клечка.
Мини бургери с гъби: Запържете наситнените гъби с малко кайма, лук и подправки в нагорещен тиган с няколко капки зехтин. Сложете малко от сместа между две миниатюрни парчета от препечени филийки, като подложите парче маруля, 1/4 резен домат и тънко нарязана кисела краставичка. Заобдете всеки един от мини сандвичите с клечка, за да не се разпада.
Пикантни хапки с риба тон: Смесете риба тон с майонеза, люта чушка и нарязана прясна целина, след което сервирайте върху филийки от багета.
Клечки с грозде: Набодете 2 зрънца грозде на клечка за зъби и я потопете в предаврително разтопен на слаб огън чедър. Направете 20-30 броя по същия начин и ги оставете да изстинат, за да стегне сиренето.
Хапки с пушена сьомга и крема сирене: Намажете слой крема сирене върху малки филийки от багета и поставете отгоре тънко парче пушена сьомга. Гарнирайте с резенчета краставица и каперси.
Хапки с козе сирене и сушени плодове: Нарежете сиренето на малки квадратчета и гарнирайте със сушени плодове като банан, ябълка и круша.
Брускети с карамелизиран лук и синьо сирене: Нарежете една багета на тънки филийки и ги запечете на горещ тиган без мазнина съвсем за бързо и без да ги прегаряте. Запържете наситнен кромид лук с малко масло, сол и 1 ч.л. захар. Оставете го да изстине и го смесете с натрошеното синьо сирене. Върху всяка филийка сложете по 1 ч.л. от плънката и гарнирайте с много ситни парченца лимон за свежест.