Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пролетните рулца - цветни, хрупкави и идващи от древността

Как успяват да се запазят до наши дни


Пролетните рулца са едно от най-емблематичните ястия в китайската кухня и имат дълга история, която се простира назад в древността. Те представляват тънки тестени листа, в които са увити разнообразни плънки - месни или изцяло зеленчукови, след което изпържени или изпечени до хрупкавост.

Макар днес да се срещат по целия свят, техният произход е дълбоко свързан с културните и историческите традиции на Китай и региона.

Пролетните рулца водят началото си от Китай и по-точно от времето на династията Джин (265-420 г.). В този период те не били точно това, което познаваме днес, но концепцията за навиване на тесто с плънка в него вече е съществувала. Тези ранни варианти на хрупкавите рулца били част от традиционните пролетни празненства, свързани със смяната на сезоните.

Снимка: Pixabay

Първоначално пролетните рулца се приготвяли с различни зеленчуци, които символизирали новия живот и прераждането на природата след края на зимата. Затова и са били неразделна част от китайските новогодишни тържества и фестивали, където се поднасяли като символ на благоденствие и просперитет за идната година.

През вековете рецептата за пролетните рулца се разпространява из цяла Азия, като всяка страна развива своя версия на ястието. Например във Виетнам пролетните рулца, известни като "гои куон", често се сервират сурови или полусурови, с пълнеж от пресни зеленчуци, оризови нудли и скариди. Във Филипините те се наричат "лумпия" и са популярни както в сладък, така и в солен вариант. Тези различни интерпретации показват колко универсална и приспособима е рецептата на пролетните рулца, което е довело до тяхното широко разпространение по света.

Снимка: Pixabay

С времето тестеното ястие започват да се видоизменят и в самия Китай, особено по време на династията Тан (618-907 г.). Тогава започва по-честото използване на месо и различни морски дарове като пълнеж, което добавя допълнителни вкусови слоеве и прави ястието по-питателно. Въпреки това основната идея за свежест и празничност се запазва, като рулцата се сервират най-често по време на важни семейни събирания и празници.

Пролетните рулца стават част от традиционното китайско меню, известно като дим сум, което включва малки порции храна, сервирани с чай. През периода на колониализма и търговията между Изтока и Запада, пролетните рулца започват да намират своето място и в западните кухни. Търговците и пътешествениците, които посещават Китай и други азиатски страни, се вдъхновяват от това ястие и постепенно го разпространяват в Европа и Северна Америка. През XX век пролетните рулца се превръщат в неизменна част от азиатските ресторанти в западните страни, често предлагани като предястие или лека закуска.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес пролетните рулца се приготвят в различни стилове - от класическите китайски варианти с пикантни и сладко-кисели сосове до по-здравословни опции с минимално количество мазнини. Те са се наложили като символ на кулинарната креативност, съчетавайки различни култури и вкусове.

Същевременно обаче пролетните рулца продължават да пазят своите корени и връзката си с празничните традиции на Китай, напомняйки за историята на едно ястие, което е оцеляло през вековете, за да радва небцата на милиони хора по света.

Дайте оценка:

Тагове: Китайско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче