Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнените зеленчуци - ястието, което радва хората от векове

Кои са най-известните сред тях и някои от любимите ви рецепти на едно място


Пълнените зеленчуци са не само вкусно, но и културно значимо ястие, което присъства в традиционните кухни на много страни по света.

Тази кулинарна техника има дълга и разнообразна история, възникнала от нуждата да се използват наличните съставки по най-добрия начин, без да се изхвърлят продукти, а същевременно ястието да е вкусно и засищащо.

Този начин за приготвяне на зеленчуци датира от древността. Още тогава хората са търсили как да разнообразят храната си и да използват пълноценно максимално от нейното количество. Проучвания показват, че пълнените зеленчуци присъстват в древногръцката и римската кухни, а всички знаем за традициите в тази посока в районите на Близкия изток и Средиземноморието, която датира също от векове.

На Балканския полуостров пълнените зеленчуци са основна част от традиционните кухни на България, Гърция, Турция и други държави от региона. Например у нас са популярни пълнените чушки и тиквички, по-рядко домати, като плънката обикновено се състои от ориз, кайма и подправки.

По Средиземноморието пълнените зеленчуци също са често срещани. Италианците пълнят домати и тиквички с разнообразни смеси от сирена и месо, докато във Франция популярно ястие са пълнените домати, с плънка от кайма, лук, чесън, билки и понякога ориз.

В Близкия изток, в страни като Турция, Ливан и Израел, това ястие има богата традиция. Долма, познато още у нас като лозови сарми, въпреки че има разлика между тях, е класическо ястие в тези региони. В Гърция също е на изключителна почит, като еднаквите по размер продълговати сармички няма как да не впечатлят окото.

Ако надникнем чак в мексиканската кухня, ще видим, че и там на изключително уважение са пълнените чушки, като те често се пълнят със сирене, месо и подправки и се сервират с доматен сос.

Снимка: iStock by Getty Images

На практика с плънка могат да се напълнят всички видове зеленчуци, които имат подходяща форма за това. Освен чушките и доматите, едни от най-разпространените видове са патладжаните, тиквичките и картофите. Към тях вървят почти винаги няколко лъжици кисело мляко, чийто вкус се съчетава перфектно с плънките с ориз.

Пълнежите могат да бъдат също изключително разнообразни и варират в зависимост от региона и традициите на страната. Основните съставки включват както вече споменахме - ориз, различни видове кайма, сирена, ядки, сушени плодове и подправки. Характерно за повечето рецепти е, че пълнежът се приготвя предварително и трябва да бъде добре подправен преди изпичането на зеленчуците, за да се постигне максимален вкус. Вместо вода, понякога се използват бульони или домати, които допълват аромата на ястието.

Хубавото му е, че позволява да се прояви креативност. Не е необходимо непременно да следвате конкретна рецепта. Може да напълните зеленчуци дори с останали продукти в хладилника и да бъдете спокойни, че няма да отидат в кофата за боклук.

Сега нека видим някои от любимите ви подобни ястия, които ви направиха най-силно впечатление на сайта ни:

Дайте оценка:

Тагове: картофи чушки тиквички патладжан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче