Месестата част на тиквичките ги превръща в идеални за пълнене. Вътрешността им може да бъде запържена и смесена с различни меса, други зеленчуци и билки, след което върната в издълбаната вече кора и запечена на фурна със сирена. Ястието е идеално за бърза семейна вечеря през седмицата, а опциите му са безкрайни.
Необходими продукти за 4 порции:
- 4 тиквички, разполовени по дължина
- 3 ч.л. екстра върджин зехтин
- Микс от зелени салати (за сервирането)
За плънката
- 50 г галета или по-едро смлени хлебни трохи
- 50 г кедрови ядки
- 6 бр. пресен лук, нарязани на ситно
- 1 скилидка чесън, смачкана
- 6 бр. сушени домати
- 1 с.л. листа от прясна мащерка
- 25 г пармезан, настърган на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете разполовените тиквички в тава плътно една до друга, с кората надолу. Намажете ги леко с ч.л. олио и печете за 20 мин.
- Пригответе плънката като смесите всички съставки за нея в купа и поръсите с черен пипер на вкус.
- Разпределете плънката върху изпечените вече тиквички, поръсете ги с още малко олио или зехтин и запечете във фурната за още 10-15 мин., или докато тиквичките омекнат съвсем, а плънката стане златиста и хрупкава.
- Сервирайте ястието горещо, с гарнитура от свежи салати.
ИЗБРАНО