Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От Франция: Солта може и да е вредна, но не и ако е келтска

Малко повече за ползите от този уникален продукт

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Келтската сол е продукт, който притежава уникален аромат и подсилва вкуса на всички видове салати и ястия. У нас не е традиционна, но освен за зеленчуци, тя се използва и при готвенето с плодове, понеже подчертава техните специфични нотки.

Също така, тя е много полезна за здравето, което я изстрелва на светлинни години от обикновенната сол, разпространена в повечето домакинства.

Снимка: iStock by Getty Images

Добива се във Франция, където се суши по неповторима технология, а именно на слънце и върху глина.

Тъй като това е вид морска сол, методът на сушене успява да запази всички полезни вещества в нея - калций, калий, магнезий, мед, желязо, цинк и йод. Общият брой на минералите и микроелементите, съдържащи се в този продукт е 84.

Голяма част от нейния добив идва от полуостров Бретан, Северна Франция, който е зона, забранена за корабоплаване.

Снимка: iStock by Getty Images

Келтската сол е сравнително влажна, но има много приятен и мек вкус. Единственият ѝ недостатък, ако изобщо може да бъде наречен така, е фактът, че проади споменатата степен на влажност на нейните кристали тя не може да се използва в мелничка.

Но това е "бял кахър". Много е подходяща при осоляването на различни видове риба, морски дарове, месо, зеленчуци и салати. За хранителни цели келтската сол започва да се използва през II век пр.н.е. Вкусът е специфичен и тялото се засища с по-малко количество, в сравнение със стандартната готварска сол. Може да се използва и външно за вани и промивки.

Натуралният продукт не е обогатен, не съдържа ГМО, оцветители и стабилизатори. Идва директно от морския бряг до масата, без никакъв контакт с химикали, които могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето.

Снимка: iStock by Getty Images

Редовната й употреба води до подобряване на здравето и неслучайно тя е предпочитан продукт в домакинствата по цял свят. От скоро се продава свободно и у нас. Съветваме ви да я опитате и ви обещаваме, че ще се влюбите в нея.

Келтска морска сол (едра), 400 g

Келтската сол (Celtic seasalt) е подобрител на вкуса от морски произход. Добива се ръчно в региона Guérande в Бретан, Франция.

 

Дайте оценка:

Тагове: риба сол морска сол домати краставици свинско телешко птиче месо салата келтска сол