Червените картофи стават все по-популярни и вече се намират много лесно в големите хранителни вериги. И тук е моментът да уточним, че не говорим за батата или така наречения сладък картоф, а за онзи сорт обикновени картфои, които са с червена на цвят външна обвивка.
Този вид не е нито нов, нито с необикновени характеристики. Можем да посочим, че е по-устойчив на болести, а нашите географски ширини му предоставят чудесни условия за отглеждането му.
Червените картофи са с по-бяла или с жълта вътрешност, но у нас е по-популярен вторият вид. Отлични са за печене, варене и пържене, тъй като запазват цялостта си при термична обработка. Затова, ако имате намерение да приготвяте ястие, което включва приготвянето на картофите по тези три начина, вече знаете накъде да се ориентирате.
А сега нека видим няколко конкретни примера, с които да ви подскажем какво може да готвите с тях у дома.
Запечете ги с подправки
Червените картофи са идеални за печене, тъй като, както казахме по-рано, запазват формата си и имат апетитна коричка. Нарежете ги на половинки или четвъртинки, добавете зехтин, розмарин, чесън и малко сол и пипер, след което ги изпечете до златистокафяво. Този тип гарнитура е чудесен към месо, риба или зеленчуци и може да се сервира както гореща, така и на стайна температура. Не е необходимо да белите картофите, тъй като ципата им е много нежна. Просто ги измийте много добре под течаща вода.
Направете си картофена салата
Заради това, че не се разпадат след термична обработка, те са идеални за любимата картофена салата.
Сварете картофите цели и ги оставете леко да се охладят, след което ги нарежете на кубчета. Ако не искате да я приготвяте в класически стил, добавете селъри, лук, каперси, и спретнете един бърз дресинг от зехтин и оцет. А защо не и такъв с майонеза и горчица?
И пюре
Пюрето от червени картофи има кремообразна текстура и леко сладък вкус, което ще внесе разнообразие от традиционното картофено пюре.
Сварете картофите без да ги белите, за да запазите повече вкуса и витамините в него, след което ги обелете и намачкайте с масло и малко сметана/прясно мляко. И воала! Вашето нежно картофено пюре е готово да бъде перфектната гарнитура за любимите ви ястия.
И супи, и яхнии
Тъй като червените картофи запазват формата си при готвене, те са отлична добавка към супи и яхнии. Нарежете ги на кубчета и ги добавете в зеленчукови и месни супи. Те ще придадат мек и сладък вкус, без да се разпадат.
В яхнии червените картофи се комбинират прекрасно с моркови, целина и други кореноплодни зеленчуци.
И на скара
Червените картофи също така са чудесни за скара. Нарежете ги на тънки филийки, овкусете с малко сол, черен пипер и зехтин, след което ги поставете директно на нагорещената скара. Топлината от нея придава уникален вкус и текстура на картофите, като ги прави хрупкави и с леко опушен вкус.
Прибавете ги в омлети и фритати
Това е един лесен и доста приятен начин да обогатите ястията с яйца. Нарежете картофите на малки кубчета, запържете ги леко и ги добавете в сместа за омлета или фритатата заедно със зеленчуци като лук, чушки и спанак.
Червените картофи придават не само допълнителен вкус, но и правят ястието по-засищащо.