Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Нежни на вкус и атрактивни: В какви ястия да използваме червените картофи

Нека видим


Червените картофи стават все по-популярни и вече се намират много лесно в големите хранителни вериги. И тук е моментът да уточним, че не говорим за батата или така наречения сладък картоф, а за онзи сорт обикновени картфои, които са с червена на цвят външна обвивка.

Този вид не е нито нов, нито с необикновени характеристики. Можем да посочим, че е по-устойчив на болести, а нашите географски ширини му предоставят чудесни условия за отглеждането му.

Червените картофи са с по-бяла или с жълта вътрешност, но у нас е по-популярен вторият вид. Отлични са за печене, варене и пържене, тъй като запазват цялостта си при термична обработка. Затова, ако имате намерение да приготвяте ястие, което включва приготвянето на картофите по тези три начина, вече знаете накъде да се ориентирате.

А сега нека видим няколко конкретни примера, с които да ви подскажем какво може да готвите с тях у дома.

Запечете ги с подправки

Снимка: iStock by Getty Images

Червените картофи са идеални за печене, тъй като, както казахме по-рано, запазват формата си и имат апетитна коричка. Нарежете ги на половинки или четвъртинки, добавете зехтин, розмарин, чесън и малко сол и пипер, след което ги изпечете до златистокафяво. Този тип гарнитура е чудесен към месо, риба или зеленчуци и може да се сервира както гореща, така и на стайна температура. Не е необходимо да белите картофите, тъй като ципата им е много нежна. Просто ги измийте много добре под течаща вода.

Направете си картофена салата

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Заради това, че не се разпадат след термична обработка, те са идеални за любимата картофена салата.

Сварете картофите цели и ги оставете леко да се охладят, след което ги нарежете на кубчета. Ако не искате да я приготвяте в класически стил, добавете селъри, лук, каперси, и спретнете един бърз дресинг от зехтин и оцет. А защо не и такъв с майонеза и горчица?

И пюре

Снимка: iStock by Getty Images

Пюрето от червени картофи има кремообразна текстура и леко сладък вкус, което ще внесе разнообразие от традиционното картофено пюре.

Сварете картофите без да ги белите, за да запазите повече вкуса и витамините в него, след което ги обелете и намачкайте с масло и малко сметана/прясно мляко. И воала! Вашето нежно картофено пюре е готово да бъде перфектната гарнитура за любимите ви ястия.

И супи, и яхнии

Снимка: iStock by Getty Images

Тъй като червените картофи запазват формата си при готвене, те са отлична добавка към супи и яхнии. Нарежете ги на кубчета и ги добавете в зеленчукови и месни супи. Те ще придадат мек и сладък вкус, без да се разпадат.

В яхнии червените картофи се комбинират прекрасно с моркови, целина и други кореноплодни зеленчуци.

И на скара

Снимка: iStock by Getty Images

Червените картофи също така са чудесни за скара. Нарежете ги на тънки филийки, овкусете с малко сол, черен пипер и зехтин, след което ги поставете директно на нагорещената скара. Топлината от нея придава уникален вкус и текстура на картофите, като ги прави хрупкави и с леко опушен вкус.

Прибавете ги в омлети и фритати

Снимка: iStock by Getty Images

Това е един лесен и доста приятен начин да обогатите ястията с яйца. Нарежете картофите на малки кубчета, запържете ги леко и ги добавете в сместа за омлета или фритатата заедно със зеленчуци като лук, чушки и спанак.

Червените картофи придават не само допълнителен вкус, но и правят ястието по-засищащо.

Дайте оценка:

Тагове: картофи картофено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче