Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Как да приготвите пухкаво и гладко картофено пюре

Лесна задача, за която няма да са ви необходими никакви електроуреди


Купа с пухкаво, гладко и идеално овкусено катофено пюре никога няма да остане пълна, ако я поднесете на масата. Тази лесна гарнитура стои в основата на много кухни по света, свързваща се с празнични трапези, семейни сбирки и уютни вечери в тесен кръг.

Приготвянето на гладко и леко картофено пюре не е никак сложна задача, въпреки че често бива подценявана именно заради този факт. За да го постигнете, няма да ви бъдат необходими никакви кухненски електроуреди, особено пасатор, който ще направи картофите с текстура на лепило. Извадете голяма тенджера, снабдете се с масло, прясно мляко и преса за картофи, ако нямате такава, и отделете точно 25 минути от свободното си време. Това е.

Картофеното пюре е чудесна гарнитура към всеки вид месо, риба и зеленчуци. Универсалното му приложение ще ви спести часове в кухнята, опитвайки се да приготвите някоя сложна рецепта, която да придружи основното ви ястие. Научете се да правите пухкаво и вкусно пюре от картофи и близките ви няма да спрат да искат да им го приготвяте отново и отново.

За да прецените количеството картофи, което ще ви е необходимо, правилото гласи - за едно порция пюре, ще трябва да сварите около 225 г картофи.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1 кг картофи, обелени и нарязани на едри кубчета
  • 1 ч.л. сол или повече, на вкус
  • 115 г масло, нарязано на кубчета
  • 6 с.л. прясно мляко
  • Черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сложете картофите в тенджера, залейте ги със студена вода, посолете с 1 ч.л. сол и ги оставете да заврат. Когато това се случи, намалете котлона на по-ниска степен, сложете капак и варете още 15 мин. или до готовност (когато набодете картофите с вилица, тя трябва да преминава лесно през тях).
  2. Отцедете картофите в гевгир и ги оставете настрана.
  3. В същата тенджера, която използвахте преди малко, сипете прясното мляко и маслото и върнете съда на огъня. Внимателно загрейте съставките, докато маслото се разтопи.
  4. Вземете пресата за картофи и ги намачкайте в тенджерата при млякото и маслото. Разбъркайте внимателно с шпатула с кръгови движения, за да вкарате още въздух в пюрето.
  5. Опитайте и при нужда овкусете с още сол и черен пипер.

Дайте оценка:

Тагове: картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче