Необходими продукти:
- 2 средни картофа, обелени, нарязани на кубчета
- 2 тиквички, нарязани на едри кубчета
- 1 морков, на едро
- 1 стрък целина (стъблото), на дребно
- 3 скилидки чесън, на дребно
- 1 глава кромид лук
- Зехтин
- Копър
- Черен пипер и сол на вкус
- 1 кубче зеленчуков бульон
- Лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Лукът се нарязва и се запържва за 3 мин. в тенджера с нагорещен зехтин. Добавя се и чесънът. Ръсят се сол и малко черен пипер.
- След около минута време се слагат целината, морковът, картофите и всички продукти се оставят на среден огън за 5 мин.
- Бульонът се разтваря в чаша гореща вода, разбърква се и се изсипва в тенджерата.
- Излива се литър и половина гореща вода и ястието се разбърква. Похлупва се и се оставя да къкри за 20 мин. или до готовност на картофите.
- Накрая се соли на вкус и се подправя с малко лимонов сок. Опитва се и, ако трябва, отново се посолява.
- Супата се сервира гореща, като в една купичка се поднасят наситнен магданоз и смлян кимион, за да може всеки да си слага, колкото му е сладко.
ИЗБРАНО