Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Фритата: лесна, бърза и невероятно вкусна

Все толкова привлекателна е както топла, така и студена

15’ Подготовка
55’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Фритатата е италианско ястие с яйца, месо, сирене и зеленчуци - общо взето, с каквото имате под ръка.

В идните топли месеци това е идеалното решение за вечеря или обяд, тъй като ястието е също толкова вкусно както топло, така и студено. За да си приготвите тази лесна рецепта, ще ви е необходим огнеопорен съд, тъй като готвенето започва на котлона и приключва във фурната.

Сиренето може да е моцарела, чедър, дори козе, а защо не микс от няколко вида. Това ѝ е хубаво на фритатата - може да се приготви по индивидуалния вкус на всеки и да е все така вкусна, когато решите да я сготвите. Затова и рецептата, която ще ви предложим, е само намигване към възможните продукти, които да използвате. Кои точно да са те, оставяме на вас.

Нека да видим как се приготвя това вкусно италианско ястие.

Фритата

Необходими продукти:

  • 12 големи яйца
  • ½ ч. сметана за готвене
  • ½ ч. настъргано сирене по избор
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 голяма ситно нарязана глава лук
  • 2 ч. нарязани листни зеленчуци (спанак, манголд и др.)
  • 2 ч. нарязани и смесени зеленуци (картофи, гъби, домати, аспержи, чушки, тиквички)
  • ½ ч. нарязано месо (бекон, шунка, наденица) или пушена риба
  • 60 г нарязани пресни билки
  • ¼ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 190 градуса.
  2. В купа разбийте яйцата и сметаната. Сложете в сместа и сиренето.
  3. Загрейте зехтина в подходящ огнеопорен съд на котлона. Добавете лука, като разбърквате от време на време, докато се карамелизира.
  4. Сложете зеленчуците и гответе около 5 мин.
  5. Идва ред на листните зеленчуци. Тях гответе до придобиването на ярък зелен цвят и се редуцира излишната течност.
  6. Отстранете съда от котлона и сложете месото и нарязаните билки. Подправете със сол и черен пипер.
  7. Изсиспете яйчената смес върху съставките в съда и прехвърлете ястието във фурната.
  8. Печете, докато яйцата стегнат и фритатата леко се надуе - около 30-40 мин.
  9. Извадете съда от фурната. Оставете ястието да си почине 10 мин.
  10. Сервирайте я с прясна салата.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер лук яйца готварска сметана сирене спанак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче