Фритатата е италианско ястие с яйца, месо, сирене и зеленчуци - общо взето, с каквото имате под ръка.
В идните топли месеци това е идеалното решение за вечеря или обяд, тъй като ястието е също толкова вкусно както топло, така и студено. За да си приготвите тази лесна рецепта, ще ви е необходим огнеопорен съд, тъй като готвенето започва на котлона и приключва във фурната.
Сиренето може да е моцарела, чедър, дори козе, а защо не микс от няколко вида. Това ѝ е хубаво на фритатата - може да се приготви по индивидуалния вкус на всеки и да е все така вкусна, когато решите да я сготвите. Затова и рецептата, която ще ви предложим, е само намигване към възможните продукти, които да използвате. Кои точно да са те, оставяме на вас.
Нека да видим как се приготвя това вкусно италианско ястие.
Фритата
Необходими продукти:
- 12 големи яйца
- ½ ч. сметана за готвене
- ½ ч. настъргано сирене по избор
- 3 с.л. зехтин
- 1 голяма ситно нарязана глава лук
- 2 ч. нарязани листни зеленчуци (спанак, манголд и др.)
- 2 ч. нарязани и смесени зеленуци (картофи, гъби, домати, аспержи, чушки, тиквички)
- ½ ч. нарязано месо (бекон, шунка, наденица) или пушена риба
- 60 г нарязани пресни билки
- ¼ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 190 градуса.
- В купа разбийте яйцата и сметаната. Сложете в сместа и сиренето.
- Загрейте зехтина в подходящ огнеопорен съд на котлона. Добавете лука, като разбърквате от време на време, докато се карамелизира.
- Сложете зеленчуците и гответе около 5 мин.
- Идва ред на листните зеленчуци. Тях гответе до придобиването на ярък зелен цвят и се редуцира излишната течност.
- Отстранете съда от котлона и сложете месото и нарязаните билки. Подправете със сол и черен пипер.
- Изсиспете яйчената смес върху съставките в съда и прехвърлете ястието във фурната.
- Печете, докато яйцата стегнат и фритатата леко се надуе - около 30-40 мин.
- Извадете съда от фурната. Оставете ястието да си почине 10 мин.
- Сервирайте я с прясна салата.