Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Може ли шоколадът да се пребори с депресията

И до колко влияе на настроението


Заради някои свои качества шоколадът често е свързван с подобряване на настроението. Флавоноидите, които се съдържат в големи количества в черния шоколад, са известни със своите противовъзпалителни свойства.

Влияели обаче той толкова активно върху настроението, както се твърди?

След проведено проучване от американски учени, в което се включват повече от 13 хил. пълнолетни участници, мнозина от тях твърдят, че шоколадът ги прави по-щастливи. Но това не означава, че може да се използва в борбата с депресията. По този въпрос учените са категорични.

Снимка: Unsplash

Черният шоколад и неговите биоактивни вещества помагат за подобряване на концентрацията, нямат обаче връзка с настроението. И да, ако искате да повишите тонуса си заради моментно депресивно състояние, може да го направите с няколко парченца хубав натурален шоколад. Но ако страдате от депресия и тя е доказана от специалист, добре е да не подценявате последствията ѝ и да вземете адекватни действия. Използвайте храната като допълнение към препоръките на психиатър или психотерапевт.

Други храни, които биха помогнали за психическото ви здраве

Магнезият е минерал, който спомага за регулирането на нервната система. Ето защо, когато ядете храни, богати на този минерал, той ще подобри настроението ви и ще се справи с временната отпадналост.

Похапвайте повече чиа, както и кашу и не забравяйте черния шоколад, тъй като всички те съдържат магнезий. Насочете се още към зеленолистните зеленчуци спанак, кейл и листа от цвекло, а също и към всякакви видове боб, авокадо и сушени смокини.

Ако консумирате често някоя от тези храни, със сигурност ще си набавите добро количество от ценния минерал.

Дайте оценка:

Тагове: черен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче