Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лукът е изключително полезен за здравето ни и тези пет причини доказват защо

Да не го подценяваме


Лукът е зеленчук, който изплзваме почти непрекъснато. В българската кухня той е изключително разпространен и почти не липсва ястие, в което специфичният му аромат да не присъства.

Замисляли ли сте се обаче какви ползи носи за здравето и защо е чудесно да го ядем често?

Има антибактериални свойства

В народната медицина лукът се използва за облекчаване на кашлица и настинка и в наши дни вече има сериозни научни доказателства за антибактериалните му свойства. Той се справя отлично с наличието на стафилококи и ешерихия коли.

Старият лук се определя като най-мощен, тъй като съдържа кверцетин - флавоноид със защитни функции. Поради тази причина зеленчукът може да помогне на тялото да пребори накои доста упорити бактерии.

Поддържа здравето на сърцето

Кверцетинът също има противовъзпалителен ефект и се смята, че заедно с други полезни съединения в лука може да повлияе за добрата работа на сърцето. Хубаво е да се знае и че червеният лук има 2 пъти повече кверцетин от жълтия и зашеметяващите 14 пъти повече от чесъна.

Този зеленчук още намалява кръвното налягане и нормализира нивата на холестерол.

Помага за регулирането на нивата на кръвната захар

По-честото ядене на лук може да помогне и в тази посока. Вече се провеждат проучвания сред хора, страдащи от диабет тип 1 и 2, от които се установява, че изяждането на 100 г суров червен лук значително понижава нивата на кръвната захар след 4 часа.

Този ефект отново се приписва на кверцетина, който взаимодейства с клетките в тънките черва, панкреаса, черния дроб и скелетните мускули.

Може да е ефективен при регулиране на теглото

След проведени клинични проучвания върху животни и след това върху хора, резултатите показват как лукът влияе върху наднорменото тегло и може да намали риска от затлъстяване, както и да подобри функцията на черния дроб.

Подобрява работата на червата

Лукът е богат на фибри, особено на онези, които помагат за поддържането на здравето на стомашно-чревния тракт.

Въпреки че не можем да усвояваме пребиотичните фибри, бактериите, които живеят в червата, го правят и ги използват като източник на гориво, за да увеличат броя си. Така имунната система става по-устойчива, а храносмилането се подобрява.

Ако имате някакви проблеми с тази система обаче, добре е да се посъветвате със специалист дали е добре да консумирате лук, особено суров.

Дайте оценка:

Тагове: лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче