Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Колко здравословно е всъщност готвенето в еър фрайър


Периодът на пандемията накара много хора да променят хранителните си навици. Застоялият начин на живот и нездравословната храна, консумирана ежедневно, крият зад себе си множество рискове за здравето. Ето защо още тогава някои решиха да направят стъпки, с които да се опитат да редуцират от менюто си най-вече мазните храни.

Еър фрайърът добива изключителна популярност заради начина на приготвяне на храната. За периода 2020-2021 г. в САЩ са купени над 25 млн. уреда според данните на американската компания за пазарни проучвания NPD. Зад тези цифри стои единствената мотивация - готвене с по-малко мазнина.

Пет неща, които трябва да знаете за еър фрайъра

Предимствата на еър фрайъра като алтернатива на дълбокото пържене са неоспорими.

Дълбоко пържените храни са с високо съдържание на мазнини и тъй като качеството на олиото, което се използва, обикновено е ниско, то обикновено показва прекия път до не малко здравословни проблеми.

Храната, приготвена в еър фрайъра, изисква далеч по-малко мазнина, затова използваната такава може да се избира по-внимателно. Какво имаме предвид: Олиото от авокадо, което съдържа така наречените "добри мазнини" и има висока точка на димене, е чудесно за пържене, но е истинско разхищение да използвате половин бутилка от него, за да изпържите няколко картофа. А и цената му не е никак ниска. В уреда за готвене с горещ въздух този проблем изчезва, тъй като за същата цел ще са ви необходими само 1-2 супени лъжици мазнина. Ето защо с еър фрайъра спокойно може да си позволите по-висококачествено олио, което ще донесе единствено ползи за тялото ви.

Готвенето с горещ въздух има истинско значение, ако храната, приготвена в него, е качествена. Полуфабрикатите не влизат в тази категория, затова не се заблуждавайте, че сложена веднъж в уреда, тя магически ще се трансформира в здравословна.

Някои храни обаче могат да бъдат отрицателно повлияни от готвенето с горещ въздух. Рибата например е възможно да изгуби част от полезните си омега-3, а същевременно да увеличи нездравословната форма на холестерола. На тази реакция може да се въздейства чрез използването на пресни билки заради техните антиоксидантни свойства.

Преди всичко трябва да се стараем да не изпадаме в крайности. Уредът за готвене на горещ въздух е добре да бъде част от здравословния начин на живот, но да не бъде използван непрекъснато. Различните начини, по които храната може да бъде проготвена, имат своето значение за тялото, което се нуждае най-вече от разнообразие.

Три мезета за бира, приготвени в еър фрайър

Дайте оценка:

Тагове: риба

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче