Сезонът на бирата се задава стремглаво, затова няма как да не обърнем внимание на вкусните мезета, които вървят с нея. Естествено, те ще бъдат приготвени в еър фрайър, защото ще са хем вкусни, хем здравословни и без излишни мазнини.
Този път ще наблегнем на зеленчуците, а следващия - на хрупкавите пилешки изкушения и други месни вкусотии.
А сега, ето едни от най-апетитните мезета за еър фрайър. Изборът на бира оставяме на вас.
Картофен чипс
Необходими продукти:
- Два големи червени картофа
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Измийте добре картофите. Не е нужно да ги белите.
- Нарежете ги много тънко. В тази задача ще ви улесни белачка за зеленчуци. Формата избирате вие.
- Веднага сложете нарязаните картофи в купа с много студена вода. Оставете ги да престоят не по-малко от 20 мин. Това ще помогне нишестето да излезе от картофите, както и ще предотврати окисляването им.
- Извадете картофите от водата. Изплакнете ги със студена вода, след което ги разпределете върху кухненска хартия, за да изсъхнат. Попийте ги с още хартия. Така ще ускорите процеса. Картофите трябва да бъдат възможно най-сухи.
- Сложете ги в купа и полейте със зехтина. Разбъркайте добре, за да го разпределите равномерно.
- Загрейте еър фрайъра на 175 градуса.
- Разпределете картофите на един ред в кошницата на уреда и печете за около 10 мин.
- Ако има нужда, разделете слайсове един от друг и ги обърнете. След това повишете температурата на уреда до 200 градуса и печете още от 3 до 5 мин., докато чипсът стане хрупкав и със златист цвят.
- Готовият чипс поръсете веднага с малко сол. Повторете с останалите картофи.
Панирани кисели краставички
Необходими продукти:
- 30-36 резенчета кисели краставички, от големите
- ¾ ч.ч. брашно
- 2 и ½ ч.л. каджунска подправка
- Щипка кайенски пипер (или на вкус)
- ½ ч.л. чесън на прах
- 3 големи яйца, разбити
- 2 с.л. сок от буркана на киселите краставички
- 2 ч.ч. панко или обикновена галета
- Сос айоли и друг по избор за дип
Начин на приготвяне:
- Сожете резенчетата кисели краставички върху кухненска хартия и с още няколко парчета от нея попийте излишната влага от тях.
- В три дълбоки чинии разпределете отделно брашното с каджунската подправка, чесъна на прах и кайенския пипер; яйцата със сока от киселите краставички; галетата.
- Потопете всяко резенче краставичка пъво в брашното с подправките, след това в яйцето и накрая в галетата. Тези, които са готови, подредете в голяма чиния или тава, за да не се застъпват.
- Загрейте предварително еър фрайъра на 200 градуса за 5 минути.
- Намазнете леко кошницата на уреда и наредете на един ред няколко краставички.
- Гответе на 200 градуса за 6 минути, след което намазнете отново краставичките и ги обърнете. Печете за още 5 минути, докато станат златисти и хрупкави.
- Сервирайте със сос айоли или любимия ви дип.
Лучени кръгчета
Необходими продукти:
- 2 големи глави сладък лук
- ¾ ч.ч. брашно
- 2 големи яйца, разбити
- 2 с.л. прясно мляко
- 2 ч.ч. панко или обикновена галета
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- ½ ч.л. лук на прах
- ½ ч.л. чесън на прах
- 2 ч.л. сол
- Дип по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
- Изчистете и нарежете лука на средно дебели кръгчета.
- Внимателно разделете кръгчетата от отделните слоеве на лука. Дори някое да се разкъса, пак може да го използвате.
- Разпределете в три отделни дълбоки чинии както следва - брашното; яйцата с млякото; галетата. В по-малка отделна купичка смесете подправките - пушения червен пипер, лука и чесъна на прах и солта. Тази смес разпределете по равно в трите чинии. Разбъркайте добре.
- Потопете лучените кръгчета първо в брашното, после - в яйчената смес и накрая - в галетата.
- Намазнете винимателно кошницата на еър фрайъра. Може да използвате спрей олио за готвене. Внимателно подрете лучените кръгчета на един ред, напръскайте ги със спрея или внимателно ги намажете с олио, след което печете в уреда на 190 градуса за 10 минути. На петата минута обърнете ринговете.
- Когато първата партида лучени кръгчета е готова, преместете я върху хартия за печене и ги сложете в леко загрята фурна, за да останат топли.
- Поднесете с медена горчица, кетчуп или друг любим дип.