Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кюфтенца от елда

Засищащи и много вкусни

20’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти за около 12 броя:

  • 1 ч.ч. сурова елда
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 средна глава лук, ситно нарязана
  • 1 морков, настърган
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. сух риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 3-4 с.л. галета (или смлени овесени ядки)
  • олио или зехтин за пържене или печене

Начин на приготвяне:

  1. Първо измийте добре елдата под течаща вода, след което я поставете в тенджера с 2 чаши подсолена вода. Варете на слаб огън, докато поеме течността и омекне - около 15 минути. Свалете от котлона и я оставете да се охлади леко.
  2. През това време задушете лука и моркова в малко мазнина, докато омекнат и леко се карамелизират. Добавете чесъна за още една минута, след което отстранете от огъня.
  3. В купа смесете сварената елда, задушените зеленчуци, подправките, магданоза и галетата. Разбъркайте добре. Ако сместа изглежда твърде влажна, добавете още малко галета, за да се оформи по-лесно. Оставете сместа в хладилник за 15-20 минути, за да стегне.
  4. Оформете с ръце малки кюфтенца. Можете да ги изпържите в загрято олио до златисто от двете страни или да ги подредите в тава, застлана с хартия за печене, и да ги изпечете във фурна на 200°C за около 20-25 минути, като ги обърнете по средата на печенето.
  5. Поднесете ги топли или студени с кисело мляко, салата или свеж сос по избор.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер лук моркови магданоз риган кимион галета елда

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче