Суровите тиквички отдавна вече не са просто алтернатива на краставиците. Те ни дават възможност да създадем леки, свежи и вдъхновяващи ястия. Особено през топлите месеци, когато зеленчукът е в пика на сезона, той се превръща в чудесна основа за разнообразни салати, които не изискват термична обработка и запазват всички ценни хранителни вещества. Тиквичките се съчетават лесно с различни вкусове - от кисели и солени до ядкови и пикантни, което ги прави истински хамелеон в кухнята.
Приготвянето на салата от сурови тиквички е бързо и впечатлява сетивата. Ключът е в начина на нарязване, който може да изберете според своите предпочитания, и в добре подбрания дресинг, подчертаващ деликатния им вкус. Ако търсите идеи за нещо свежо, апетитно и различно, ето три предложения, с които ще преоткриете този иначе скромен зеленчук.
Салата с тиквички, лимон и пармезан
Нарежете 2 малки тиквички на много тънки ленти с помощта на белачка или мандолина. Поставете ги в купа и поръсете със сока от половин лимон, 2 с.л. зехтин и щипка сол. Оставете да се овкусят за 10 минути. Добавете 30 г настърган пармезан, 1 ч.л. каперси и няколко листенца пресен босилек. Разбъркайте внимателно и завършете с още малко черен пипер. Тази салата е елегантна, бърза и с чудесен баланс между киселинност и млечна пикантност.
Средиземноморска салата с тиквички и маслини
Настържете 2 тиквички на едро ренде и ги изстискайте леко. Смесете ги с нарязани на колелца маслини (черни или каламата), 1 малка червена чушка на кубчета и 1 малка глава червен лук, нарязан на много тънко. Подгответе дресинг от 2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, щипка риган и малко сол. Полейте зеленчуците и разбъркайте. За финал добавете натрошено сирене фета и листенца магданоз. Получава се салата с характер, аромат, създаваща лятно настроение във всяка хапка.
Азиатска салата с тиквички и сусам
С помощта на белачка или друг вид уред нарежете 2 тиквички на тънки ивици. В купичка смесете 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. оризов оцет, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. мед и малко настърган джинджифил. Залейте тиквичките със соса и оставете за 5 минути да се овкусят. Поръсете с препечени на сух тиган сусамови семена и ситно нарязан кориандър или мента. По желание може да добавите и фино настърган морков или червено зеле. Тази екзотична салата освежава и събужда апетита.