Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Минерали: Какво представлява цинкът и защо имаме нужда от него

Нека разберем в кои храни се съдържа


Цинкът е жизненоважен минерал, от който тялото ни се нуждае в малки количества, но всеки ден. Подобно на останалите минерали, организмът не може да го произвежда сам, затова той трябва да постъпва чрез храната. Освен това цинкът не се складира в големи количества, което означава, че редовният прием е необходим, за да се поддържат здравословни нива.

Защо ни е нужен цинк

Цинкът участва в изключително много процеси в организма - над 300 ензима, отговарящи за химичните реакции в тялото, разчитат на него. Той е необходим за разграждането на белтъци и въглехидрати, за нормалното производство на ДНК, както и за изграждането на здрави кости, тъй като подпомага свързването на калций и други минерали със структурата на костната тъкан. Има антиоксидантна роля, предпазва клетките от увреждане и поддържа нормалната работа на имунната система. При жените подпомага развитието на яйцеклетките, а при мъжете - производството и подвижността на сперматозоидите. За бебета и деца той е ключов за растежа и развитието на мозъка и нервната система.

Снимка: iStock by Getty Images

Може ли цинкът да помогне при настинка

Още от 80-те години цинкът се използва в някои средства срещу настинка, след като изследвания показват, че може да ограничи размножаването на вирусите - поне при животни. По-нови проучвания обаче сочат, че той по-скоро съкращава продължителността на настинката, отколкото я предотвратява. Преглед на над 30 изследвания не откри доказателства, че цинкът спира настинката, но някои резултати показват, че приет в първите часове от симптомите може да съкрати боледуването с ден-два. Ефектът обаче зависи от вида, дозата и продължителността на приема, а високите дози могат да причинят стомашен дискомфорт, гадене и метален вкус.

Колко цинк ни е необходим и откъде да го набавим

Във Великобритания препоръчителният дневен прием е 9,5 мг за мъже и 7 мг за жени, посочва Би Би Си. Кърмещите имат нужда от допълнителни количества - по 6 мг през първите четири месеца и по 2,5 мг след това. Най-добри хранителни източници са мидите (особено стридите), месото, бобовите растения, ядките и семената, пълнозърнестите храни, яйцата и млечните продукти. Плодовете и зеленчуците съдържат малко цинк, а в растителните храни като боб, ядки и пълнозърнести зърна той се усвоява по-трудно, защото фитатите в тях се свързват с минерала и пречат на абсорбцията. Накисването, покълването и ферментацията на зърна и бобови намалява съдържанието на фитати и подобрява усвояването.

Снимка: iStock by Getty Images

Недостиг на цинк - колко често се среща

Световната здравна организация оценява, че около 30% от населението в глобален мащаб е в риск от дефицит. Във Великобритания и други развити страни това е значително по-рядко - последните данни показват, че 6% от мъжете и 7% от жените не приемат достатъчно цинк. Рискът е по-висок при хора, които консумират малко цинк-съдържащи храни или спазват диета, богата на фитати, както и при заболявания на червата (като нелекувана цьолиакия или възпалителни чревни болести), хронични бъбречни заболявания и продължителен прием на определени лекарства.

Ако намалим месото, ще имаме ли недостиг

Не задължително. Макар червеното месо да осигурява около една трета от дневния прием на цинк в Обединеното кралство, той може да бъде набавен и от други храни. При балансирана диета, включваща ядки, семена, бобови и пълнозърнести продукти, е възможно да се покрият нуждите дори при намален прием на месо. Добри практики са добавянето на ядки и семена към закуска, включването на бобови в салати и ястия, или замяната на част от месото с тофу или други богати на цинк алтернативи.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво да знаем за добавките

Ако изберете да приемате цинк под формата на хранителна добавка, е важно да не надвишавате дневната доза от 25 мг. По-високите количества могат да намалят усвояването на мед и желязо, които също са жизненоважни за организма. Най-добрият подход е да набавяте цинк основно чрез разнообразно и балансирано хранене, а при съмнение или проблем да посетите лекар.

Статията е с информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Дайте оценка:

Тагове: миди яйца бадеми кисело мляко сирене лешници

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче