Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Без млечни продукти: Къде се крие калцият в растителния свят

За здрави кости и зъби


Калцият е жизненоважен минерал за човешкото тяло - не само за изграждането и поддържането на здрави кости и зъби, но и за правилната функция на мускулите, нервната система и сърдечния ритъм. Недостигът му с времето може да доведе до отслабване на костната плътност и по-висок риск от фрактури, особено при възрастни хора и жени след менопауза. Именно затова е важно да знаем кои храни го съдържат в по-големи количества и с какво можем да ги комбинираме в храненето ни в ежедневието.

Обикновено автоматично се сещаме за млякото и сиренето, когато стане дума за калций. Но истината е, че има редица други храни както животински, така и растителни, които са отлични източници на този минерал. Това е особено полезно знание за хора, които избягват млечни изделия по някаква причина.

Важно е също да отбележим, че усвояването на калция зависи от наличието на други фактори - най-вече добрите дози витамин D, но също и магнезий и витамин K2. Ето защо не е достатъчно просто да приемаме храни, богати на калций - нужно е и разнообразие в диетата, за да бъде този минерал ефективно използван от организма. Ето четири отлични източника, които си струва да добавим към трапезата си.

Тофу

Снимка: iStock by Getty Images

Много хора свързват тофуто предимно с веган кухнята, но не бива да го пренебрегваме. Само 100 грама от него могат да съдържат между 350 и 680 мг калций - почти половината от препоръчителната дневна доза. Освен това той е универсален продукт - може да се пече, пържи или включва в салати и супи, без да доминира с вкус. Ако внимателно четете етикетите, ще откриете варианти с добавен калций.

Тахан от сусам

iStock by Getty Images

Сусамовият тахан е не само вкусен, но и истинска калциева бомба. Една супена лъжица от тази кремообразна паста може да съдържа до 130 мг калций и това я прави чудесна добавка към закуски, дресинги или смутита. Сусамът е и богат на магнезий, цинк и желязо, което го прави още по-ценен при балансирано хранене. За по-добра усвояемост е хубаво таханът да се консумира с източник на витамин С, като например с лимонов сок или пресни зеленчуци.

Кейл

Снимка: iStock by Getty Images

Кейлът е зеленчук, който набира все повече популярност и с основание. В 100 грама сварен кейл има около 150 мг калций, а освен това той е нискокалоричен и пълен с антиоксиданти. За разлика от спанака, кейлът почти не съдържа оксалати - съединения, които пречат на усвояването на калция. Това го прави чудесен да го слагате в салати, смутита или в зеленчукови гарнитури.

Бадеми

Снимка: iStock by Getty Images

Сред ядките бадемите са един от най-добрите източници на калций - в 30 грама се съдържат около 75 мг. Също така те осигуряват протеини, полезни мазнини и витамин Е. Бадемите са подходящи както за междинна закуска, така и за добавка към кисело мляко, овесени закуски или дори зелени салати. При това лесно можем да ги носим с нас и да си ги хапнем, когато ни се иска нещо засищащо и пълно с ценни хранителни вещества между храненията. За да са още по-полезни е добре да се консумират сурови или леко запечени, без да има добавена сол по тях.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: бадеми тофу тахан кейл

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче