Необходими продукти:
- 2 големи тиквички
- 2 домата
- 2 червени чушки
- 1 люта чушка, наситнена
- 1 глава кромид лук
- 3 стръка пресен лук
- 3 скилидки чесън
- 30 г кашкавал
- Олио
- Сол и черен пипер на вкус
- 50 мл готварска сметана
- 200 мл вода
- Пресен копър, наситнен
- Пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- Тиквичките се нарязват на шайби и се посоляват, за да си пуснат водата.
- Чушките се почистват и се нарязват на колелца.
- Доматите се нарязват на едро, двата вида лук - също.
- Наситняват се чесънът, копърът и магданозът, а кашкавалът се настъргва.
- Тиквичките се подреждат в такивчка, намазана с малко олио.
- Отгоре се редят лукът, чесънът, магданозът, лютата чушка и копърът.
- Идва ред на чукшките, а поле и на доматите.
- Ястието се изпича за 15 мин.
- През това време се прави смес от сметаната, водата и настъргания кашкавал. Всичко се разбърква и с получения сос се заливат зеленчуците.
- Пекат се още около 10 мин. и са готови. Ястието е подходящо, както за основно блюдо, така и като гарнитура за месни гозби.