Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 2 супени лъжици слънчогледово олио
- 1 супена лъжица семена от кафяв или черен синап
- 10-12 листа къри
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 2 сушени люти чушки, нарязани
- 4 супени лъжици гарам масала (ще я откриете лесно в здравословните магазини или специализираните за подправки)
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 2 ч.л. куркума
- 400 мл консерва кокосово мляко
- 6 домата, нарязани на четвъртинки
- 400 г нахут, изплакнат и отцеден
Начин на приготвяне:
- Разполовете патладжаните, след което нарежете всяка половина на филийки.
- Загрейте ½ супена лъжица олио в голям тиган, за предпочитане с незалепващо покритие, и запържете половината патладжани за 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисто кафяви и хрупкави. Продължете, докато патладжаните приключат, като добавяте по малко мазнинза за всяка следваща порция.
- Добавете останалото олио в тигана със синапените семена и листата къри и запържете за 30 секунди, докато се освободи ароматът им.
- Разбъркайте лука и продължете да готвите, докато омекне и започне да покафенява.
- Добавете сушените люти чушки и подправките с лъжица гъсто кокосово мляко от горната част на консервата, след което запържете още 1 минута. Изсипете останалото кокосово мляко, доматите и половин кутия вода. Оставете да къкри за 25-30 минути, докато стане гъст сос.
- Прибавете нахута и патладжаните. Нека да къкри около 5 минути, докато нахутът се затопли и патладжаните омекнат.
- Сервирайте кърито с гарнитура от ориз или топъл хляб наан.