Еър фрайърът, или фритюрникът с горещ въздух, се появява за първи път на пазара през 2010 г. Сега разнообразието от модели е много голямо, а уредът се превърна в ценна част от домашното кухненско оборудване, заменяйки почти изцяло микровълновите фурни, фритюрниците за дълбоко пържене и конвекторните фурни.
Ако сте нов в света на еър фрайъра обаче, е добре да знаете някои основни неща, които ще ви помогнат да го опознаете по-добре.
Как работи фритюрникът с горещ въздух?
Може би най-важната особеност на този уред е мощният вентилатор, който помага за ефективното циркулиране на въздуха в кошницата, където поставяте храната. Това води до равномерното готвене на ястията, с финален резултат хрупкава коричка и крехка вътрешност. Освен това заради по-малката дистанция на храната от вентилатора времето за готвене се скъсява значително, а нуждата от голямо количество мазнина остава в миналото. За да сготвите сьомга например, ще трябва да сложите не повече от 1-2 чаени лъжички олио на порция, докато за панирано пиле, скариди и зеленчуци, ще използвате 1-2 супени лъжици на порция. На практика - тук не говорим за нищо общо с традиционното пържене.
Не само че еър фрайърът е отличен помощник за приготвянето на бързи и ароматни ястия, той е чудесен за притопляне на останала храна, при това има способността да я освежи.
А сега нека видим кои са петте най-важни неща, които трябва да знаем за фритюрниците с горещ въздух:
Бъдете наясно кога е добре да загрявате еър фрайъра предварително
Добре е да използвате тази функция, когато искате да сготвите по-малки или по-тънко нарязани парчета месо. Същото се отнася за притопляне на храна и готвене на замразена такава. Така ще предотвратите опасността от сваряването ѝ.
Предварителното загряване не е задължително, ако готвите по-дебели пържоли.
Смесете мазнината и подправките преди да ги добавите върху храната
Добре е предварително да овкусите храната с необходимото количество мазнина и подправки преди да я сложите в кошницата на уреда. В противен случай вентилаторът буквално може да издуха подправките и да останете с безвкусна вечеря или обяд.
Избягвайте пренаселената кошница
Предвид, че кошницата на еър фрайъра има определен капацитет, съществува истинска опасност да се изкушите и да я препълните. За да получите онази апетитна хрупкава текстура обаче трябва да се стараете да избегнете този момент и да изберете някой от двата варианта - или да разклащате кошницата по време на готвене, или да разделите храната на няколко порции и да я готвите отделно. Това е не просто каприз, а гаранция за отличен краен резултат.
Добавете още мазнина при необходимост
Използвайте още малко мазнина, ако докато готвите, храната започне да ви изглежда суха. Това ще осигури най-добрите нива на хрупкавост, когато приготвяте неща с панировка, и най-апетитният загар на останалите ястия.