Днес сиренето "Панир" е обичан млечен продукт за експерименти в кулинарията, дори далеч отвъд границите на Азия. Неговият неутрален вкус, плътна текстура и способност да попива ароматите на подправките го превръщат в чудесен избор за разнообразни ястия.
Лесен за приготвяне у дома, панирът е отличен както за вегетарианци, така и за хора, които търсят нови, вкусни начини да включат повече протеин в менюто си. Ето пет идеи, които ще ви покажат колко универсално и вдъхновяващо може да бъде това сирене.
Панир тикка на фурна
Класика от индийските улици, която лесно се пресъздава у дома. Нарежете панир на едри кубчета и го мариновайте в смес от кисело мляко, лимонов сок, чесън, джинджифил и подправки като гарам масала, кимион и червен пипер. Оставете поне 30 минути, след което нанижете сиренето на шишчета, редувайки с парчета чушка и лук. Печете в загрята фурна, докато се зачерви леко.
Сервирайде с ментов сос и резени лимон.
Палак панир (панир със спанак)
Една от най-обичаните рецепти в индийската кухня, съчетаваща нежността на сиренето с ароматен, кремообразен спаначен сос. Задушете лук, чесън и джинджифил, добавете варен и пасиран спанак, малко сметана и типични подправки като куркума и гарам масала. Запържете кубчетата панир до златисто и ги добавете в соса. Получава се сгряващо, богато на вкус ястие, което върви чудесно с ориз или плосък хляб.
Панир с чушки и домати в тиган
Лека, бърза и много ароматна идея за обяд или вечеря. В загрят зехтин задушете лук, нарязани чушки и домати. Добавете малко кориандър, черен пипер и чесън. Когато зеленчуците омекнат, прибавете кубчетата панир и оставете да се задушават още няколко минути. Сиренето поема вкуса на соса, а ястието става цветно и апетитно. Подходящо е и за пълнеж на тортиля или плосък хляб.
Панир в салата с краставици и мента
За нещо по-свежо и леко, опитайте този вариант. Нарежете панир на малки кубчета и го запечете на сух тиган до хрупкава коричка. Смесете с резени краставица, червен лук, листа мента и рукола. Овкусете с дресинг от лимонов сок, зехтин и щипка кимион. Получава се хрупкава, ароматна салата, подходяща и за самостоятелно ястие в летните дни.
Панир в доматено къри със сметана
Това е идеалният начин да сътворите приятна храна с изразен вкус. Запържете лук, чесън и джинджифил, добавете настъргани домати, малко сметана и щипка захар. Подправете с куркума, чили и кориандър. Когато сосът се сгъсти, добавете кубчета панир, оставете ги да се задушат няколко минути, и поднесете със задушен басмати ориз. Тази рецепта е богата и ароматна, но в същото време нежна и балансирана.