Необходими продукти:
- 800 г нахут от консерва, отцеден
- 500 г калмари, на шайби
- 1 глава кромид лук
- Сол и черен пипер
- 2 дафинови листа
- 2 моркова
- 4 скилидки чесън
- Зехтин
- 1/2 с.л. доматено пюре
- 2 стъбла целина
- 1 клонка пресен розмарин
- Наситнен магданоз
- Стръкче градински чай
Начин на приготвяне:
- Лукът, морковите и целината се нарязват на едро и се запържват за 5 мин. в загрята тенджера с малко зехтин на дъното. Добавят се градинският чай, розмаринът, чесънът и доматеното пюре.
- Всичко това се запържва за още 3 мин., като от време на време се разбърква.
- Добавя се половината количество нахут с 2 ч.ч. вода. Изчаква се течността да заври, огънят се намаля и продуктите се оставят да покъкрят за 10 мин. Градинският чай и розмаринът се изваждат и се изхвърлят.
- Сместа се прехвърля в блендер и се смила до еднородна консистенция, като преди това се добавя и магданозът.
- Калмарите се запържват в малко зехтин с две цели скилидки чесън. След 3 мин. се изваждат и се оставят настрана.
- Сместа от блендера се връща в тенджерата и, ако е необходимо, се добавя още вода.
- Изсипва се и останалата половина от нахута и се прибавят изпържените калмари. Супата се сервира гореща с препечен хляб.