Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Морски полъх: Супа от калмари и нахут

Рецептата става най-бързо, ако използвате нахут от консерва

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
40’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 800 г нахут от консерва, отцеден
  • 500 г калмари, на шайби
  • 1 глава кромид лук
  • Сол и черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 2 моркова
  • 4 скилидки чесън
  • Зехтин
  • 1/2 с.л. доматено пюре
  • 2 стъбла целина
  • 1 клонка пресен розмарин
  • Наситнен магданоз
  • Стръкче градински чай

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Лукът, морковите и целината се нарязват на едро и се запържват за 5 мин. в загрята тенджера с малко зехтин на дъното. Добавят се градинският чай, розмаринът, чесънът и доматеното пюре.
  2. Всичко това се запържва за още 3 мин., като от време на време се разбърква.
  3. Добавя се половината количество нахут с 2 ч.ч. вода. Изчаква се течността да заври, огънят се намаля и продуктите се оставят да покъкрят за 10 мин. Градинският чай и розмаринът се изваждат и се изхвърлят.
  4. Сместа се прехвърля в блендер и се смила до еднородна консистенция, като преди това се добавя и магданозът.
  5. Калмарите се запържват в малко зехтин с две цели скилидки чесън. След 3 мин. се изваждат и се оставят настрана.
  6. Сместа от блендера се връща в тенджерата и, ако е необходимо, се добавя още вода.
  7. Изсипва се и останалата половина от нахута и се прибавят изпържените калмари. Супата се сервира гореща с препечен хляб.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер дафинов лист моркови магданоз целина пресен розмарин доматено пюре нахут салвия кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче