Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си оближем пръстите: Свински шишчета с дзадзики

Всесезонна комбинция от две класики

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
40’ Време за готвене
3 Порции
1 Трудност

Вкусните късчета свинско, особено ако са от по-шарено месо, могат да са по-мазнички и след няколко хапки да дотежат. Затова, за балансиране на вкуса, съчетаването им с която и да е млечна салата е много сполучливо. А ако се спрем на дзадзики, както е и в случая, ще си оближем пръстите. Ето и как най-лесно да си приготвим това ястие.

Подготовка на шишчетата:

Месото се нарязва на едри кубчета и се поставя в дълбока купа. В нея се слагат няколко супени лъжици зехтин, чаена лъжичка яблков оцет, сол, риган, чесън на прах, мащерка, черен и червен пипер, 1 с.л. сушен копър и 1 с.л. сушен магданоз.

Кубчетата се омесват с ръце, за да се разпределят добре подправките, нанизват се на дървени клечки, така че да се получат 6 броя шишчета. Оставят се в хладилника за около 20-30 мин. Ако престоят цяло денонощие, даже би било още по-добре.

Заготовките за дзадзикито:

В средна по размер купа се разстила парче от чисто парцалче и в него се настъргва краставицата като може и да не се обелва, а само да се измие. Ръси се малко сол и се слагат 2 ч.л. ябълков оцет. Купата се оставя настрана за 10 мин. или повече, за да може зеленчукът хубаво да си пусне водата.

Снимка: Юлиян Илиев

В друга купа се изсипва цеденото мляко и се добавят наситнените скилидки чесън, малко зехтин, сол, 1 с.л. от оцета, както и сушен копър. Сместа се разбърква и се оставя в хладилника, докато не потрябва.

Снимка: Юлиян Илиев

От тук насетне е лесно:

Загрява се тиган с незалепващо покритие на силен огън и когато той започне леко да "пуши", значи е готов за употреба. Поставят се шишчетата, като взависимост от големината на съда, се преценява по колко от тях ще се сложат. Важното е помежду им да има пространство и в никакъв случай да не се допират.

Снимка: Юлиян Илиев

Месото се грилова добре от всяка страна, а при всяко завъртане се полива с няколко капки оцет.

Снимка: Юлиян Илиев

При смяната на всяка партида се излива отделената в тигана излишна мазнина, а самият съд се забърсва с кухненска хартия. Не я пестете и намотайте няколко пласта, че много пàри...

Готовите шишчета се слагат в тенджера с малко светла бира на дъното и съдът се покрива с похлупак. При възможност се оставя върху котлон, включен на най-ниската степен, за да бъде месото подгрято до времето за сервиране. Останалата част от бирата в чашата се изпива.

Снимка: Юлиян Илиев

Междувременно се завършва приготвянето на дзадзикито. Първо, с помощта на парцала в купата и чрез неговото усукване, се изстисква водата, отделена от настърганата краставица.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Зеленчукът се изсипва при цедено мляко и всичко се разбърква добре. Полива се с малко зехтин и може да се добави наситнен пресен копър. Готовата разядка се връща в хладилника, докато изпечем всички шишчета.

Време е за сервиране:

На дървена дъска се разстила парче пергаментова хартия и в средата се поставя купата с дзадзикито, за да е удобно на всеки да си взима или да си топи от месото в нея.

От двете страни се нареждат шишчетата, а по средата, за допълнителна свежест, се слагат резени червени и зелени чушки. Да ви е сладко!

Снимка: Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 400 г свинско месо или 6 неовкусени готови шишчета
  • 300 г цедено кисело мляко
  • 1 голяма краставица, настъргана
  • 4 скилидки чесън, наситнени
  • ябълков оцет
  • зехтин
  • чесън на прах
  • сушен копър
  • сушен магданоз
  • черен пипер
  • червен пипер
  • мащерка
  • риган
  • сол
  • чаша бира
  • резенчета червена и зелена чушка
  • дървени клечки за шишчета

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер червен пипер мащерка бира краставици магданоз копър свинско риган чушки цедено кисело мляко чесън на прах