Вкусните късчета свинско, особено ако са от по-шарено месо, могат да са по-мазнички и след няколко хапки да дотежат. Затова, за балансиране на вкуса, съчетаването им с която и да е млечна салата е много сполучливо. А ако се спрем на дзадзики, както е и в случая, ще си оближем пръстите. Ето и как най-лесно да си приготвим това ястие.
Подготовка на шишчетата:
Месото се нарязва на едри кубчета и се поставя в дълбока купа. В нея се слагат няколко супени лъжици зехтин, чаена лъжичка яблков оцет, сол, риган, чесън на прах, мащерка, черен и червен пипер, 1 с.л. сушен копър и 1 с.л. сушен магданоз.
Кубчетата се омесват с ръце, за да се разпределят добре подправките, нанизват се на дървени клечки, така че да се получат 6 броя шишчета. Оставят се в хладилника за около 20-30 мин. Ако престоят цяло денонощие, даже би било още по-добре.
Заготовките за дзадзикито:
В средна по размер купа се разстила парче от чисто парцалче и в него се настъргва краставицата като може и да не се обелва, а само да се измие. Ръси се малко сол и се слагат 2 ч.л. ябълков оцет. Купата се оставя настрана за 10 мин. или повече, за да може зеленчукът хубаво да си пусне водата.
В друга купа се изсипва цеденото мляко и се добавят наситнените скилидки чесън, малко зехтин, сол, 1 с.л. от оцета, както и сушен копър. Сместа се разбърква и се оставя в хладилника, докато не потрябва.
От тук насетне е лесно:
Загрява се тиган с незалепващо покритие на силен огън и когато той започне леко да "пуши", значи е готов за употреба. Поставят се шишчетата, като взависимост от големината на съда, се преценява по колко от тях ще се сложат. Важното е помежду им да има пространство и в никакъв случай да не се допират.
Месото се грилова добре от всяка страна, а при всяко завъртане се полива с няколко капки оцет.
При смяната на всяка партида се излива отделената в тигана излишна мазнина, а самият съд се забърсва с кухненска хартия. Не я пестете и намотайте няколко пласта, че много пàри...
Готовите шишчета се слагат в тенджера с малко светла бира на дъното и съдът се покрива с похлупак. При възможност се оставя върху котлон, включен на най-ниската степен, за да бъде месото подгрято до времето за сервиране. Останалата част от бирата в чашата се изпива.
Междувременно се завършва приготвянето на дзадзикито. Първо, с помощта на парцала в купата и чрез неговото усукване, се изстисква водата, отделена от настърганата краставица.
Зеленчукът се изсипва при цедено мляко и всичко се разбърква добре. Полива се с малко зехтин и може да се добави наситнен пресен копър. Готовата разядка се връща в хладилника, докато изпечем всички шишчета.
Време е за сервиране:
На дървена дъска се разстила парче пергаментова хартия и в средата се поставя купата с дзадзикито, за да е удобно на всеки да си взима или да си топи от месото в нея.
От двете страни се нареждат шишчетата, а по средата, за допълнителна свежест, се слагат резени червени и зелени чушки. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 400 г свинско месо или 6 неовкусени готови шишчета
- 300 г цедено кисело мляко
- 1 голяма краставица, настъргана
- 4 скилидки чесън, наситнени
- ябълков оцет
- зехтин
- чесън на прах
- сушен копър
- сушен магданоз
- черен пипер
- червен пипер
- мащерка
- риган
- сол
- чаша бира
- резенчета червена и зелена чушка
- дървени клечки за шишчета