Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво задължително трябва да има на трапезата за Сирни заговезни

След края на коледните празници и отрупаните трапези по време на поредицата от именни дни в началото на новата година, идва време за подготовката на следващия голям християнски празник - Великден. Тя започва с един важен ритуал, чрез който е добре да се простим със старите си грешки и да започнем начисто.

В традиционния български календар имаме специално отреден ден за този обред и той носи името Сирни заговезни или Прошка.

Празникът е важен не само защото се събираме с близките си и имаме възможност да им поискаме прошка, а и с това, че тогава се бележи началото на Великденските пости.

Сирни заговезни винаги се чества в неделя, точно 49 дни преди Възкресение. Известен е още с пищните си трапези и обреди. В различните етнографски райони на България името на празника се среща по много различни начини, като част от тях са Проклади, Сирница, Масленица и Ората - все наименования, отговарящи на някои от обичаите за деня.

Сред различните вярвания, които присъстват на Сирни заговезни, най-важно е искането на прошка. По стар български обичай това се прави от по-малките към по-старите, въпреки че днес можем да видим изключения.

Друг интересен момент от деня е така нареченото "хамкане", което особено радва децата.

На червен конец се връзва яйце или парче бяла халва, завърта се по часовниковата стрелка, а целта е някое от наредените в кръг деца да улови храната с уста, без помощта на ръцете си.

Денят на прошка е известен още с вечерните си забавления. Тогава се палят големи огньове във високи местности извън селата, за да се избегне рискът от пожари. И днес момчетата продължават да прескачат огъня за здраве, докато през това време се вият хора.

След този ден хората, решили да постят, трябва да изключат от менюто си млечните продукти. Затова на Сирни заговезни се похапват "като за последно". Ястията с месо са забранени, затова пък рибата и баницата със сирене заемат основно място на празничната трапеза, както и яйцата, киселото мляко, маслото, сиренето, халвата, ядките и печените ябълки.

Днес ще ви дадем няколко интересни предложения, с които да зарадвате близките си у дома за този толкова важен празник в българския традиционен календар. Някои от тях са по-нестандартни и извън обредните ястия, ако желаете да внесете по-модерна доза вкус на масата.

 

Лаврак с морска сол

Задушена пролетна пъстърва

Мус от сьомгова пъстърва

Пъстърва плакия от село Гара Бов

Питка сърце

Усукана питка

Пита с халва

Баница с праз, извара и пълнозърнести кори на сач

Баница с къпани кори

 

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца кисело мляко сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче