Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За закваската:
1 кубче жива мая (40 гр.),
1 суп.лъж. захар,
щипка сол,
3-4 суп.лъж.
брашно,
200 мл. вода.

За тестото:
1 кг и 300 гр. брашно,
3 суп.лъж. захар,
1 яйце,
4 суп.лъж.олио,
600 мл.вода,
500 гр.тахан халва,
3 суп.лъж.сусам,
125 гр.масло,
1 суров жълтък за намазване.

1. Направете закваската, като разтворите маята в хладката вода и добавите захарта, солта и брашното. Разбъркайте и оставете на топло, докато сместа бухне и изпълни съда.

2. Пресейте брашното, направете кладенче в него добавете захарта, яйцето, олиото и бухналата мая. С водата замесете тесто, което не трябва да залепва по пръстите и го оставете да втасва половин час. Разделете го на топки и го оставете да почине 10 минути.

3. Всяка топка разточете на кръг, намажете го с масло (на стайна температура) и го поръсете с натрошената халва. Навийте кръга на руло и го завържете на възел.

4. Всяка топка поставете в предварително намазана с олио тава.от тестото направете и няколко кифлички, като всеки кръг разделите на две части и навиете. Сложете кифличките в средата на тавата.

5. Оставете питата отново да втаса докато изпълни тавата. Отгоре намажете с разбития жълтък и поръсете със сусам.

6. Сложете я във фурната, предварително загрята до 100 градуса и я изпечете за 30-40 минути при температура от 180 градуса с вентилатор.

Питата става страхотна с невероятен вкус и аромат.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче