Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Аспержите - предвестникът на пролетта, и няколко чудесни рецепти с тях

Те са изключително полезни и много вкусни


Аспержите могат да бъдат наречени спокойно "предвестникът" на пролетта. Елегнатният им външен вид ни примамва с лекота към събе и ни напомня, че студените дни са вече зад гърба ни.

Аспержите присъстват на трапезата на хората повече от 2 хил. години. За известно време забравени, те са преоткрити от френския крал Луи XIV през XVII век. Тези зеленчуци успяват да го впечатлят именно с интересния си вкус, благодарение на който се сдобиват с прозвището "кралски зеленчук".

Малцина знаят, че в началото на миналия век България се е нареждала на първо място сред производителите на аспержи в Европа. След промените през 1944 г. обаче хрупкавият зеленчук е набеден за буржоазно ястие и бива изведен от българския пазар. За щастие, днес вече отново можем да се похвалим с продукция от аспержи в страната ни, благодарение на млади фермери.

Съществуващите видове аспержи в природата наброяват около 3 хил. вида, но най-често срещаните ядливи сортове са именно зелените, белите и лилавите. Те са много добър източник на натрий и калий, лекуват подуване на корема, артрит и ревматизъм. Освен това аспержите се грижат за имунната ни система, като набавят добро количество витамин Е, който се грижи в борбата със свободните радикали. За да се увеличи полезният им ефект и по-доброто усвояване на витамина, препоръчително е тези зеленчуци да се консумират със зехтин.

Хубавото на аспержите е, че не се нуждаят от дълга и сложна термична обработка, особено зелените. Необходимо е да почистите твърдата им част в основата, да ги измиете и след което вече са готови да бъдат основната звезда в най-различни ястия.

Днес сме ви подготвили селекция от няколко, с които по лесен и бърз начин да поднесете полезните аспержи на масата у дома.

 

Дайте оценка:

Тагове: аспержи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче