Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Котлети от сьомга с аспержи и пюре от тиква

Този специалитет е отлично решение за една здравословна, питателна, но лека вечеря

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
50’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 котлета от сьомга
  • 400 г тиква, без кората, нарязана на едри парчета
  • Зехтин
  • Сол
  • Червен пипер
  • Пресен чесън
  • Прясна мента
  • Краве масло
  • Анасон на зрънца
  • 1 лимон, нарязан на тънки шайби
  • 1 червена чушка, почистена от семките
  • 1 морков
  • 1 връзка аспержи
  • 1 кубче телешки бульон, разтворено в 1 ч.ч. вряла вода
  • 100 мл течна сметана за готвене
  • Пресен копър
  • 1/2 ч.л. разтворимо кафе

Начин на приготвяне:

  1. Фурната се включва да загрее на 180 градуса. В подходяща тава се разстила хартия за печене и отгоре се нареждат парчетата тиква, като всяко от тях се полива с няколко капки зехтин и се поръсва със сол и червен пипер. Тавата се оставя във фурната за 25 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. През това време, в силно загрят тиган се запечатват котлетите от сьомга - по 3 мин. от всяка страна. Те трябва да са предварително намазани със зехтин и посолени.
  3. После всеки котлет се поставя в лист алуминиево фолио, върху който първо се прави канапе от стрък пресен чесън и няколко клонки прясна мента.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. В същия тиган се разтопяват 2 с.л. масло с 1 с.л. зехтин. Отгоре се нареждат резените лимон, които се овкусяват със сол и няколко зрънца анасон.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Върху всяко парче риба се редят 2-3 лимона, 1 ч.л. краве масло и още малко анасон.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Парчетата от тиква се вадят от фурната и се поставят в блендер.
  7. Котлетите се завиват от всички страни с фолиото, като им се оставя малко въздух вътре, за да могат добре да поемат от подправките. Фурната се увеличава на 200 градуса с включен вентилатор и рибата се пече за 40 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Твърдата част в долния край на аспержите се отрязва и те се поставят в нагорещен тиган без мазнина за 5 мин. След това в тигана се налива гореща вода и когато тя заври, зеленчуците се варят за още 5 мин. Прехвърлят се в ледена баня и се оставят настрана.

  9. В блендера се добавят един стрък праз и една червена пиперка на едри парчета. Добавя се и разтвореният телешки бульон и сместа се пасира на каша.

  10. Сместа се прехвърля в тиган, загрят на среден огън и се добавя резенче краве масло. Ред е на малко сол и няколко стръкчета пресен копър. Излива се и течната сметана. Когато маслото се разтопи, пюрето се оставя настрана малко да поизстине.

  11. Аспержите се отцеждат от водата и се преместват в нагорещен тиган. Слагат им се 2-3 ч.л. масло и се ръси малко разтворимо кафе. След 3 мин. се разбъркват и се разпределят в чиниите, в които ще се сервира.

  12. Котлетите се вадят от фолиото и се нарежда по един от тях във всяка порция. Отгоре им се слага по клонче прясна мента, а върху аспержите се изсипват по 2-3 с.л. от тиквеното пюре.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол червен пипер моркови тиква пресен копър телешки бульон лимон червени чушки прясна мента нескафе готварска сметана аспержи пресен чесън сьомга анасон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче