Необходими продукти:
- Около 1,6 кг свинска плешка
- 5 супени лъжици бяло вино
- 5 супени лъжици светъл соев сос, 1 супена лъжица тъмен
- Парче пресен корен джинджифил с размер на палеца ви
- 5 скилидки чесън
- 1 червена люта чушка, почистена от семките и нарязана на ситно
- 2 супени лъжици олио
- връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 2 бр. звездовиден анасон
- 1 ½ чаена лъжичка "5 подправки" (ще я откриете в здравословните магазини)
- 1 пръчка канела
- 2 супени лъжици захар
- 1 с. л. доматено пюре
- 500 мл пилешки бульон
- 6 зрели сливи, разполовени и обезкостени
Начин на приготвяне:
- Нарежете свинското месо на големи парчета. Поставете в купа или торбичка за храна и добавете виното, соевите сосове, половината джинджифил, половината чесън и половината лют червен пипер. Мариновайте поне за 1 час или до 24 часа.
- Загрейте фурната до 160 градуса, след това загрейте олиото в голяма йена с капак.
- Сложете половината пресен лук, останалия джинджифил и чесън, звездния анасон, петте подправки на прах и канелата. Запържете леко, докато зеленчуците омекнат.
- Поръсете захарта, увеличете котлона, след това извадете свинското от маринатата и го разбъркайте в лучената смес за около 3 минути, докато месото се запечата, но не покафенее.
- Налейте маринатата, доматеното пюре и бульона, разбъркайте, покрийте и след това задушете във фурната за 2 часа.
- След като изтече първият час, добавете сливите в тигана. Махнете капака и продължете готвенето без капак. Месото трябва да е напълно крехко и златистокафяво.
- Отстранете с лъжица излишната мазнина от повърхността, след което внимателно загребете месото и сливите от тавата с решетъчна лъжица.
- Увеличете котлона и варете соса за 5-10 минути, докато се редуцира и стане леко сиропиран. Върнете всичко в тигана, внимателно го затоплете, след което разпръснете останалата част от пресния лук отгоре и сервирайте.