Кьопоолуто е една вечна класика, но ако искате нещо по-разнообразно на масата, изпробвайте тази рецепта, в която вместо патладжани, се използват тиквички. Резултатът е по-лек и свеж.
Необходими продукти:
- 5 тиквички
- 1 голяма глава червен лук, на едро
- 6 скилидки чесън, обелени
- 2 с.л. майонеза
- 1/2 с.л. риган
- 1 стрък пресен лук
- 1/2 стрък праз, на едро
- 1 с.л. маслинова паста
- 100 г бейби спанак
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. оцет
- 5-6 с.л. зехтин
- Препечен хляб, за гарнитура
Начин на приготвяне:
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- Тиквичките се измиват и се нарязват по дължина на филийки. Слагат се в тава с харитя за печене. Поръсват се с черен пипиер, сол и малко зехтин. Пекат се за 20 мин.
- После се слагат в чопър, заедно с червения лук, чесъна, пресния лук и праза, малко сол и черен пипер. Сместа се разбива.
- Загрява се тиган на умерен огън с 2 с.л. зехтин. Запържва се спанакът, докато омекне. Около 1-2 минути са достатъчни.
- Добавя се в купата на чопъра при останалите продукти.
- Вътре се слагат още маслиновата паста, 3 с.л. зехтин, оцетът, риганът и уредът се пуска още веднъж за 30 сек.
- Кьопоолуто се прехвърля в купа и се оставя в хладилника за час, след което се разбърква с 2 с.л. майонеза и се поднася с препечени филийки.