Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо
- 500 г нахут
- 1 глава кромид лук
- Зехтин
- 2 стръка целина
- 2 скилидки чесън
- 2 моркова
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. мед
- Сокът от 2 бр. лимон
- 1 ч.л. кимион
- Мащерка
- 2 л вода
- Сол и черен пипер на вкус
- Резени лимон, за сервиране
- Пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Поставете суровият нахут в една купа с подсолена вода и го оставете под капак в хладилника за 6 часа.
- Извадете купата и изплакнете нахута. Оставете го настрана.
- Нарежете телешкото на едри кубчета.
- Загрейте една тенджера на силен котлон с 4-5 с.л. зехтин на дъното и запържете месото, докато хване приятна на цявт коричка.
- Добавете наститнените кромид лук и целина, морковите, нарязани на шайби и сотирайте всичко за 5 мин.
- Овкусете с горчицата, меда, лимоновия сок и кимиона. Поръсете със сол и черен пипер.
- Ред е на наситнената прясна мащерка. Ако нямате такава, използвайте сушена.
- Излейте водата, прибавете нахута и изчакайте яхнията да заври. Намалете огъня до умерено ниска температура и оставете всички продукти да покъкрят за около 2 часа.
- Сервирайте в подходящи чинии и овкусете с малко зехтин, черен пипер и поднесете резени лимон за допълнително овкусяване по желание.
Да ви е сладко!