Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Телешка яхния с нахут

Засищащо ястие с минимални усилия

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
15’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг телешко месо
  • 500 г нахут
  • 1 глава кромид лук
  • Зехтин
  • 2 стръка целина
  • 2 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • Сокът от 2 бр. лимон
  • 1 ч.л. кимион
  • Мащерка
  • 2 л вода
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Резени лимон, за сервиране
  • Пресен магданоз, нарязан на ситно

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Поставете суровият нахут в една купа с подсолена вода и го оставете под капак в хладилника за 6 часа.
  2. Извадете купата и изплакнете нахута. Оставете го настрана.
  3. Нарежете телешкото на едри кубчета.
  4. Загрейте една тенджера на силен котлон с 4-5 с.л. зехтин на дъното и запържете месото, докато хване приятна на цявт коричка.
  5. Добавете наститнените кромид лук и целина, морковите, нарязани на шайби и сотирайте всичко за 5 мин.
  6. Овкусете с горчицата, меда, лимоновия сок и кимиона. Поръсете със сол и черен пипер.
  7. Ред е на наситнената прясна мащерка. Ако нямате такава, използвайте сушена.
  8. Излейте водата, прибавете нахута и изчакайте яхнията да заври. Намалете огъня до умерено ниска температура и оставете всички продукти да покъкрят за около 2 часа.
  9. Сервирайте в подходящи чинии и овкусете с малко зехтин, черен пипер и поднесете резени лимон за допълнително овкусяване по желание.

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер мащерка горчица телешко пресен магданоз лимон лимонов сок мед вода кимион нахут

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче