Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кюфтенца от нахут с чеснова разядка

Идеални са за лятото

5’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Пригответе се да бъдете изумени от това вкусно и здравословно ястие. Нашата рецепта за кюфтета от нахут е идеална комбинация от кремообразно сирене фета, ароматни билки и подправки. Сервирайте тези възхитителни кюфтета с нашата богата и пикантна млечна чеснова заливка за перфектна вечеря или празнично ястие.

За кюфтенцата:

  • 50 г сварен и намачкан нахут
  • 1/2 ч.ч. сирене, натрошено
  • Магданоз, наситнен
  • 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 голямо яйце
  • 3/4 ч.ч. галета
  • Сол и черен пипер, на вкус
  • Зехтин, за пържене

За млечния сос:

  • 1 ч.ч. цедено кисело мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1/2 ч.л. сол
  • Черен пипер на вкус
  • 2 с.л. наситнен пресен копър

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с приготвянето на кюфтетата. В голяма купа смесете сварения и намачкан нахут, натрошеното сирене, нарязания магданоз, лимоновия сок, чесъна, яйцето, галетата, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. Ако сместа изглежда твърде влажна, добавете още малко галета. Ако пък е твърде суха, добавете малко вода. Оформете "каймата" на равни части (около 15 роя) и ги оставете в хладилника за поне 30 мин., за да стегнат.
  2. През това време си направете млечния чеснов сос. В малка купа смесете цеденото кисело мляко, майонезата, чесъна, лимоновия сок, солта, черния пипер и пресния копър и ги разбъркайте с вилица. Оставете соса в хладилника.
  3. Загрейте дълбок тиган и загрейте добре зехтин за пържене или олио с дълбочина 2-3 см. Потопете кюфтетата едно по едно и ги изпържете от всички страни, докато станат златисто кафяви и хрупкави (около 4-5 минути). Отцедете ги върху кухненска хартия.
  4. Извадете соса от хладилника и го сервирайте като разядка. По желание можете да предложите и салата.

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер магданоз копър яйца цедено кисело мляко майонеза лимонов сок сирене галета нахут

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче