Пригответе се да бъдете изумени от това вкусно и здравословно ястие. Нашата рецепта за кюфтета от нахут е идеална комбинация от кремообразно сирене фета, ароматни билки и подправки. Сервирайте тези възхитителни кюфтета с нашата богата и пикантна млечна чеснова заливка за перфектна вечеря или празнично ястие.
За кюфтенцата:
- 50 г сварен и намачкан нахут
- 1/2 ч.ч. сирене, натрошено
- Магданоз, наситнен
- 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 голямо яйце
- 3/4 ч.ч. галета
- Сол и черен пипер, на вкус
- Зехтин, за пържене
За млечния сос:
- 1 ч.ч. цедено кисело мляко
- 2 с.л. майонеза
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 1/2 ч.л. сол
- Черен пипер на вкус
- 2 с.л. наситнен пресен копър
Начин на приготвяне:
- Започнете с приготвянето на кюфтетата. В голяма купа смесете сварения и намачкан нахут, натрошеното сирене, нарязания магданоз, лимоновия сок, чесъна, яйцето, галетата, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. Ако сместа изглежда твърде влажна, добавете още малко галета. Ако пък е твърде суха, добавете малко вода. Оформете "каймата" на равни части (около 15 роя) и ги оставете в хладилника за поне 30 мин., за да стегнат.
- През това време си направете млечния чеснов сос. В малка купа смесете цеденото кисело мляко, майонезата, чесъна, лимоновия сок, солта, черния пипер и пресния копър и ги разбъркайте с вилица. Оставете соса в хладилника.
- Загрейте дълбок тиган и загрейте добре зехтин за пържене или олио с дълбочина 2-3 см. Потопете кюфтетата едно по едно и ги изпържете от всички страни, докато станат златисто кафяви и хрупкави (около 4-5 минути). Отцедете ги върху кухненска хартия.
- Извадете соса от хладилника и го сервирайте като разядка. По желание можете да предложите и салата.