Необходими продукти:
- Една зелка, около 500 г
- 1/2 ч.ч. грис
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. майонеза
- 1 с.л. доматено пюре
- Сол, на вкус
- Микс подправки (кориандър, целина, босилек, копър и магданоз на прах, сминдух, джоджен и чубрица)
- Олио, за пържене
Начин на приготвяне:
- Грисът се залива с малко вода, около 1/2 ч.ч.
- Зелето се настъргва на голямата решетка на рендето.
- Лукът се реже на ситно.
- Чесънът се минава през пресичка.
- Подготвя се сместа от подправки. В купа се сипват на око млян кориандър, целина, босилек, копър и магданоз на прах, сминдух, джоджен и чубрица. Разбъркват се добре с вилица.
- В голяма купа се смесват зелето, грисът, лукът, чесънът и всичко се поръсва със сместа от подправки. Соли се на вкус. Добавят се майонезата и доматеното пюре.
- Сместа се разбърква старателно с лъжица, за да се получи лепкаво тесто. Ако то стане прекалено рядко, трябва да се добавят 1-2 лъжици брашно.
- Оформят се кюфтета с еднакъв размер и се пържат в достатъчно количество силно загрято олио.