Необходими продукти:
- 4 тиквички
- сокът от един лимон
- кората от същия лимон, настъргана
- 5 с.л. зехтин
- сол
- черен пипер
- листата от половин връзка босилек
- листата от връзка мента
Начин на приготвяне:
- Измийте и подсушете внимателно тиквичките.
- С белачка нарежете тиквичките на тънки лентички.
- Поставете резените тиквички заедно с 2 с.л. зехтин в дълбока купа.
- Загрейте един тиган на силен огън. Добавете парчето тиквичките на малки порции и ги запържете от двете страни.
- Докато се сотират, пригответе дресинга. В друга купа настържете кората от лимона. Внимавайте да използвате само жълтата част, защото иначе салатата ще стане горчива.
- Добавете лимоновия сок и 3 с.л. зехтин. Разбъркайте добре.
- Добавете сол и черен пипер.
- Накъсайте листата от босилек с ръце. Добавете ги в купата. По-малките листа сложете цели, но преди това леко ги стрийте, за да пуснат аромата си.
- Добавете резените тиквички и разбъркайте.
- Оставете тиквичките да престоят в салатата поне 20 минути преди сервиране, за да позволите на всички аромати на съставките да се смесят добре.