2 яйца без 1 жълтък (той е за намазване на питката)
1 кг брашно
40 г мая
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
сусам
олио за намазване
Маята се разтваря в топлото мляко със захарта и се оставя да шупне. Изсипва се в средата на брашното и се добавят останалите продукти. Замесва се меко тесто. Оставя се на топло 40 минути да втаса, покрито с фолио.
Готовото тесто се разделя на три части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и се нареждат една върху друга. В центъра се поставя чаша с отвора надолу и от нея навън се нарязва на 8 сектора, а всеки сектор на още три. Сплитаме ги на плитка, като края се подвива отдолу. Втасва още 20 минути.
Намазва се с разбит жълтък с малко олио и се поръсва със сусам. Пече се 45 минути в умерено загрята фурна на 170 градуса.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.