3 с.л. кисело мляко
2 яйца (жълтъкът от второто е за намазване)
1/2 кубче мая
50 мл олио
1 кг брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
куркума за оцветяване
30 г масло (за намазване на корите)
Активирах маята в 100 мл топло мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбих яйцето с останалото прясно, кисело мляко и олио. Прибавих сместа към пресятото брашно, солта и после - маята. Замесих средно твърдо тесто. Оставих го да втаса на топло, покрито с кърпа. Вече втасало, разделих тестото на 2 топки, като едната е по-голяма. От по-голямата топка разточих 4 обли кори. Намазах с масло (без последната) и подредих една върху друга. Разрязах ги на 8 триъгълника, като започнах от центъра, но до края на кръга трябва да остава 2 см. неразрязана част. Единият триъгълник промуших отдолу и завих нагоре, вторият - отгоре и завих надолу (получават се рулца) - и така с всички триъгълници. От другата топка тесто си отделих малко, колкото орех, за декорацията. А останалото разточих на малка обла кора, която поставих за център. Малкото топче тесто оцветих с куркума, разточих и изрязах с остър нож глава на кон. Оформих го в центъра на питката. Оставих питката да втаса, след което я намазах и изпекох в загрята фурна на 170 градуса.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност