Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнени чушки с ориз, кайма и сметанов сос

Класическата рецепта, но малко по-така

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 1.5 кг чушки за пълнене
  • 600 г свинско месо
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 5 глави кромид лук
  • 2 моркова
  • Около 1 л зеленчуков бульон
  • Олио
  • Пресен магданоз
  • Черен пипер и сол на вкус
  • 1 кофичка заквасена сметана
  • 2 с.л. краве масло
  • 1 ч.л. горчица
  • Сокът от 1/2 лимон
  • 1 жълтък

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приговтяне:

  1. Месото се измива под течаща вода, нарязва се накубчета и се смила на кайма.
  2. Чушките се почистват от дръжките и семената.
  3. Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на дребно.
  4. Оризът се измива в гореща вода и се смесва в една купа с каймата.
  5. В загрят тиган се запържват лукът и морковите с малко олио.
  6. Добавят се каймата с ориз, както и наситнения магданоз. Плънката се овкусява със сол и пипер.
  7. В широка и не много дълбока тенджера се редят чушките, които преди това се пълнят със сместа от тигана.
  8. Налива им се от зеленчуковия бульон, колкото да ги покрие и се слага една обърната надолу чиния, за да притисне чушките.
  9. Гозбата се оставя на слаб огън за 50 мин.
  10. През това време се загрява една малка тенджерка, в която на много слаб оъгн се разтопява маслото.
  11. В купа се разбъркват сметаната, 1 с.л. олио, 1 ч.л. горчица, сокът от половин лимон и жълтъкът от едно яйце. Добавят се сол и черен пипер.
  12. Сместа се изсипва в маслото и огънят се увеличава до средна степен. Всичко периодично се разбърква. Когато сметановият сос започне да къкри, се сваля от котлона.
  13. Чушките се сервират в подходящи чинии, заливат се с горещия ароматен сос и се украсяват с наситнен магданоз.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер горчица олио моркови свинско кайма пресен магданоз лимон чушки заквасена сметана лимонов сок ориз кромид лук жълтък зеленчуков бульон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче