Необходими продукти:
- 1.5 кг чушки за пълнене
- 600 г свинско месо
- 1/2 ч.ч. ориз
- 5 глави кромид лук
- 2 моркова
- Около 1 л зеленчуков бульон
- Олио
- Пресен магданоз
- Черен пипер и сол на вкус
- 1 кофичка заквасена сметана
- 2 с.л. краве масло
- 1 ч.л. горчица
- Сокът от 1/2 лимон
- 1 жълтък
Начин на приговтяне:
- Месото се измива под течаща вода, нарязва се накубчета и се смила на кайма.
- Чушките се почистват от дръжките и семената.
- Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на дребно.
- Оризът се измива в гореща вода и се смесва в една купа с каймата.
- В загрят тиган се запържват лукът и морковите с малко олио.
- Добавят се каймата с ориз, както и наситнения магданоз. Плънката се овкусява със сол и пипер.
- В широка и не много дълбока тенджера се редят чушките, които преди това се пълнят със сместа от тигана.
- Налива им се от зеленчуковия бульон, колкото да ги покрие и се слага една обърната надолу чиния, за да притисне чушките.
- Гозбата се оставя на слаб огън за 50 мин.
- През това време се загрява една малка тенджерка, в която на много слаб оъгн се разтопява маслото.
- В купа се разбъркват сметаната, 1 с.л. олио, 1 ч.л. горчица, сокът от половин лимон и жълтъкът от едно яйце. Добавят се сол и черен пипер.
- Сместа се изсипва в маслото и огънят се увеличава до средна степен. Всичко периодично се разбърква. Когато сметановият сос започне да къкри, се сваля от котлона.
- Чушките се сервират в подходящи чинии, заливат се с горещия ароматен сос и се украсяват с наситнен магданоз.