Необходими продукти:
- 6 червени чушки
- 1 глава червен лук
- Ябълков оцет
- 3 скилидки чесън, наситнени
- 1 кубче телешки бульон
- 1 ч.ч. гореща вода
- 150 г краве сирене, натрошено
- 800 мл прясно мляко
- Сол на вкус
- Черен пипер
- 2 с.л. краве масло
- 1 с.л. червен пипер
- Пресен магданоз, на ситно
- Люта подправка (чили), за овкусяване
- Наситнен чесън, киснат в оцет, за овкусяване
- Препечен хляб, за гарнитура
Начин на приготвяне:
- Изпечете чушките от всички страни и ги слагайте една по една в тенджерка под капак, за да се позадушат и да се обелят по-лесно.
- Обелете ги и ги нарежете на малки парчета.
- Запържете лука в тенджера с 3 с.л. зехтин на умерено висок огън за 3 мин. Добавете чесъна и разбъркайте.
- Добавете чушките и поръсете всичко с малко ябълков оцет.
- Пържете всички продукти за около 5-6 мин.
- Добавете 1 кубче телешки бульон и го залейте с 1 ч.ч. гореща вода. Оставете течността да заври, намалете малко котлона и я оставете да къкри, докато се изпари.
- Добавете натрошеното краве сирене.
- Налейте прясното мляко бавно и с постоянно бъркане. Поръсете с черен пипер на вкус.
- Изчакайте чорбата да заври и угасете котлона. Сложете около 1 с.л. сол, разбъркайте и опитайте. Ако трябва, добавете още малко.
- В тиган разтопете 2 с.л. краве масло и, когато то започне да се пържи, изсипете 1 с.л. червен пипер. Разбъркайте и веднага излейте запръжката в тенджерата.
- Добавете наситнения магданоз и сервирайте порциите с купички от лютата подправка, наситнения чесън, киснат в оцет и препечени филийки хляб. Предложете и изстудена ракийка.
Да ви е сладко!