Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ако не обичате шкембе: Болярска чорба с печени чушки и сирене

Е... Дори и да го обичате, не пропускайте да опитате и тази уникална гозба

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 6 червени чушки
  • 1 глава червен лук
  • Ябълков оцет
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • 1 кубче телешки бульон
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 150 г краве сирене, натрошено
  • 800 мл прясно мляко
  • Сол на вкус
  • Черен пипер
  • 2 с.л. краве масло
  • 1 с.л. червен пипер
  • Пресен магданоз, на ситно
  • Люта подправка (чили), за овкусяване
  • Наситнен чесън, киснат в оцет, за овкусяване
  • Препечен хляб, за гарнитура

 

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел
 

Начин на приготвяне:

  1. Изпечете чушките от всички страни и ги слагайте една по една в тенджерка под капак, за да се позадушат и да се обелят по-лесно.
  2. Обелете ги и ги нарежете на малки парчета.
  3. Запържете лука в тенджера с 3 с.л. зехтин на умерено висок огън за 3 мин. Добавете чесъна и разбъркайте.
  4. Добавете чушките и поръсете всичко с малко ябълков оцет.
  5. Пържете всички продукти за около 5-6 мин.
  6. Добавете 1 кубче телешки бульон и го залейте с 1 ч.ч. гореща вода. Оставете течността да заври, намалете малко котлона и я оставете да къкри, докато се изпари.
  7. Добавете натрошеното краве сирене.
  8. Налейте прясното мляко бавно и с постоянно бъркане. Поръсете с черен пипер на вкус.
  9. Изчакайте чорбата да заври и угасете котлона. Сложете около 1 с.л. сол, разбъркайте и опитайте. Ако трябва, добавете още малко.
  10. В тиган разтопете 2 с.л. краве масло и, когато то започне да се пържи, изсипете 1 с.л. червен пипер. Разбъркайте и веднага излейте запръжката в тенджерата.
  11. Добавете наситнения магданоз и сервирайте порциите с купички от лютата подправка, наситнения чесън, киснат в оцет и препечени филийки хляб. Предложете и изстудена ракийка.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън червен пипер червен лук чили пресен магданоз телешки бульон ябълков оцет червени чушки прясно мляко хляб краве сирене вода ракия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче